Megvédték az utasokat, betiltották őket

Jóváhagyta a pozsonyi parlament kedden azt az új jogszabályt, amelynek értelmében a jövőben kizárólag a rendőrség, illetve a vasúttársaság felügyelheti a közrend betartását a szlovákiai vonatokon.

Az igazságügyi minisztérium által előterjesztett jogszabállyal a tárca azoknak az önkéntes vasúti őrjáratoknak a működését akarja ellehetetleníteni, amelyeket a rendszerint szélsőjobboldaliként jellemzett Mi Szlovákiánk Néppárt (LSNS) indított idén tavasszal.

Hírdetés

A Marián Kotleba vezette LSNS, amely 14 képviselővel rendelkezik a 150 fős pozsonyi törvényhozásban, idén áprilisban indított önkéntesekből álló őrjáratokat a szlovák vasút néhány járatán, miután az Érsekújvár és Zólyom között közlekedő vonaton egy diáklányt megtámadott és bántalmazott egy cigány férfi.

Akciójukat azzal indokolták, hogy az ilyen és hasonló esetek mind gyakoribbak bizonyos régiókban.

Bár az új szabályozás magában hordozza az azt megsértők szankcionálásának lehetőségét is, erre a gyakorlatban aligha lehet számítani, tekintve, hogy az illegálissá tett rendfenntartás bizonyítására „intézkedés” közben kellene tetten érni az önkéntes járőröket. Mindezek alapján úgy tűnik, hogy mind a járőrök bevezetése, mind az arra adott reakció inkább a politikai üzenetváltás összefüggésében értelmezhető.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »