Megvannak az Év Méze 2015 díjazottjai!

Megvannak az Év Méze 2015 díjazottjai!

A VIII. Gyulai Méz- és Mézeskalács Fesztiválon hirdették ki a fajtamézek versenyének eredményeit és az idei év legjobb mézét is!

Idén meglepő módon két első helyezett is lett az akácméz kategóriájában. A keceli Bóna Zoltán akácméze Az év méze 2015 díja mellett a legjobb akácméz kategóriában is első helyezést ért el a felsőrajki Bakonyi Barnabással együtt.

A legjobb vegyes virágméz termelője: Hanzel Róbert Kaposmérőről
A legjobb repceméz termelője: Háy István Hímesházáról
A legjobb selyemfű-hársméz termelője: Dian Richárd (hársméz) Csővárról
A legjobb napraforgó-facéliaméz termelője: Lajos Zsolt (napraforgóméz) Gyuláról
A legjobb „egyéb” kategóriás mézek termelője: Maya Péter (édesköményméz) Tótkomlósról

Hírdetés

A szervezők úgynevezett különleges méz kategóriát is felállítottak, amibe az ízesített termékek kerültek. Például dió, menta, bodza, stb. Ennek a kategóriának a díjazottja a gyulai Petrucza Tivadar diós akácméze lett.

Idén 76 településről, 108 méhészetből összesen 265 mintát küldtek be a versenyre, ami a tavalyi mennyiséget ötvennel haladja meg. A bírálat során ezeket a tényezőket vették figyelembe: szín, illat, íztisztaság, víztartalom, termelési tisztaság, csomagolás. A mézeket természetesen laboratóriumi vizsgálatnak is alávetették, ebben más egyebek mellett elsősorban a fruktóz-glükóz arányt és a pollentartalmat elemezték. A zsűrizés első köre Gyulán, a második Budapesten zajlott.

A győztes termelők jogosultak arra, hogy 2016-ban a mézüket megkülönböztető matricával lássák el, amely igazolja a versenyen elért fokozatot a vásárlók előtt.

Forrás: MTI

 


Forrás:veddamagyart.info
Tovább a cikkre »