Megvan Schadl György utóda

Megvan Schadl György utóda

Új elnökséget választott a bírósági végrehajtói kar tisztújító közgyűlése.

A végrehajtói szakmának egy tisztulási folyamaton kell átesnie – jelentette ki Biró Marcell, a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságának (SZTFH) elnöke csütörtökön, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar (MBVK) rendkívüli tisztújító közgyűlésén.

A közgyűlésre Schadl György korábbi elnök és a teljes elnökség lemondását követően volt szükség. Az elnök emlékeztette a kar tagjait arra, hogy a Hatóság jogszerű, szakszerű és empatikus tevékenységet vár el a végrehajtóktól, egyben zéró toleranciát hirdet a szabályszegésekkel szemben. Biró Marcell kiemelte:

a végrehajtói szakmának egy tisztulási folyamaton kell átesnie.

Az SZTFH közleménye szerint ennek érdekében döntöttek arról, hogy 2023. január 1. óta csak jogi diplomával rendelkező végrehajtó láthat el szolgálatot. Továbbá az idei évtől megszűnt a határozatlan időre szóló kinevezés rendszere és egységesen minden megbízatás 7 évre szól.

Hírdetés

A bírósági végrehajtásról szóló törvény módosítása kötelező kétévenként teljesítendő szakmai továbbképzést vezet be a végrehajtók számára, és minden év január 31-ig éves írásbeli beszámolási kötelezettséget ír elő. Továbbá a pénzkezeléssel összefüggésben megállapított kötelezettségszegés esetén a bíróság köteles a végrehajtót pénzfizetésre kötelezni.

A szervezet közölte: bár a lehetőség minden hivatalban lévő végrehajtó számára adva volt, a megadott határidőig összesen öt fő jelentkezett elnökségi tagnak, őket a küldöttek megválasztották. A névsoruk:

  • Lupkovics Beáta,
  • Kovássy Szabolcs,
  • Kósa Zoárd,
  • Ódor Gergely István,
  • Papp Gábor.

Az új elnök személyéről a közlemény nem szólt, de a hvg.hu úgy értesült, hogy Lupkovics Beáta lett, aki életrajza szerint Varga Judit igazságügyi miniszter egyetemi évfolyamtársa volt egykor.

Nyitókép: PIxabay

Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »