Megvan, ki vezeti tovább a Magyar Nemzeti Múzeumot

Megvan, ki vezeti tovább a Magyar Nemzeti Múzeumot

Hétfőn, váratlanul menesztette L. Simon Lászlót Csák János miniszter.

A vg.hu azt írta egy friss sajtómeghívó alapján, hogy a Magyar Nemzeti Múzeumot Hammerstein Judit főigazgató-helyettes vezeti a továbbiakban megbízott főigazgatóként.

Hammerstein Judit korábban helyettes államtitkár volt a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Kultúráért Felelős Államtitkárságánál, később politikai főtanácsadóként dolgozott. Az első Orbán-kormány idején a miniszterelnök sajtófőnökeként is tevékenykedett, helyettes államtitkár volt a Külügyi és Külgazdasági Minisztériumban, de korábban a Prae irodalmi folyóiratnál is dolgozott. A Palimpszeszt Kulturális Alapítvány alapítója, illetve a Palimpszeszt kulturális és társadalomtudományi folyóirat szerkesztője volt. Dolgozott egy ideig az Országos Széchényi Könyvtár megbízott főigazgatójaként is.

Hírdetés

Mint ismert, a kulturális és innovációs miniszter azzal indokolta az intézmény főigazgatójának felmentését, hogy a L. Simon László elmulasztotta az intézménytől elvárható jogkövetést, és „azt érdemben felhívásra sem teljesítette, olyan magatartást tanúsított, amely a munkaviszonya fenntartását ellehetetlenítette”.

A gyermekvédelmi törvény betartatásával volt gondja a Csák János vezette tárcának: álláspontjuk szerint az egyik képsorozat LMBTQ+-tartalma sérti a törvényi előírásokat, ezért 18 év alattiak nem nézhetnék meg a kiállítást. Erre a tartalomra Dúró Dóra, a Mi Hazánk országgyűlési képviselője hívta fel korábban a figyelmet, kifogásolva, hogy a kiállításon az elmúlt év egyik fontos eseményeként tüntettek fel egy kenyai esetet, amikor megerőszakoltak és megöltek egy 25 éves nonbináris leszbikus személyt. A politikus bejelentette, hogy a múzeumban történtek miatt törvénymódosítást nyújt be, és a kultúráért felelős miniszterhez fordul. Ezt követően a termek bejáratánál egy 18-as karikás táblát helyeztek ki, de mint a portál felidézte, ennek ellenére mégis látogatták 18 év alattiak a kiállítást, mivel a múzeum senkitől nem kérhette el a személyi igazolványt.

L. Simon László a menesztését követően úgy fogalmazott, hogy a minisztériumi közleményben foglaltakkal ellentétben a fenntartó utasítását késlekedés nélkül és maradéktalanul betartották, a 18 év alatti korlátozást bevezették. „Négygyermekes apaként, nagyszülőként határozottan visszautasítom, hogy gyermekeinket tőlem vagy az általam vezetett intézménytől kellene megvédeni” – írta a L. Simon László.

(A nyitóképen: Hammerstein Judit, a díj bíráló bizottságának tagja beszédet mond a Kisebbségekért – Pro Minoritate Alapítvány Lőrincz Csaba-díjának átadása alkalmából rendezett a Petőfi Irodalmi Múzeumban tartott ünnepségen 2020. október 28-án.)


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »