Megvan ki fizetett 21 milliót a Tüskevár kéziratáért

Megvan ki fizetett 21 milliót a Tüskevár kéziratáért

Rekordösszegért került az Avalon Park tulajdonába múlt pénteken Fekete István „Tüskevár” című regényének eredeti, tintával írt kézirata a Múzeum Antikvárium 33. árverésén. A magyar kultúra egyik gyönyszeme, amelynek eredetileg „Matula iskolája” volt a címe, az író unokaöccsének jóvoltából került kalapács alá és 21 és fél millió forintért vásárolta meg a miskolctapolcai családi- és szórakoztató központ.

Hírdetés

A szerző hagyatékát gondozó családtag az ősregényt többek között azzal a szándékkal bocsátotta aukcióra, hogy a befolyt összegből támogassa az SOS-Gyermekfalvakat és az alapítványokon keresztül a leukémiás, valamint a szegény sorsú gyerekeket.

A 408 oldalas, hibátlan állapotban lévő kéziratot Fekete István sajátkezűleg kötötte be és haláláig őrizte. Hamarosan a már meglévő szabadtéri játszópark mellé megépül Miskolctapolcán a szerző legendás műveire tematizált, tudásalapú élményközpont és játszóház. Ebben az új komplexumban lesz kiállítva a közkedvelt ifjúsági természetrajzi kordokumentum.

Fekete István „Tüskevár” című regényének kéziratát a Miniszterelnökség Örökségvédelmi Hatósági Főosztálya védetté nyilvánította.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »