Megvan az év titánja!

Megvan az év titánja!

Öt arc, két zenekar és egy ujjlevágás. Megvan zenei rovatunk, az Ígéretes titánok legígéretesebb tavalyi szereplője. Mutatjuk a győztest, de az ezüstös fiúk se járnak rosszul.

Megvan 2015 legígéretesebb titánja! Ez már tuti! Ahogy az is, nem gondoltam, hogy ennyire szoros, s izgalmas, egyben roppant fájdalmas is lesz ezt a döntést meghozni. Mert az volt, nekem különösképpen, de erről majd kicsit később.

Ahogy korábban az év végi statisztikák kapcsán írtam, a tavalyi szezonban összesen 34 zenekar szerepelt a sorozatban, ennyi titánunk volt, akik picit több figyelmet és egy úgynevezett kampányhetet kaptak. Ennyi bandára szavazást kiírni így értelmetlennek tűnt, s abban állapodtunk meg a Kulturgrúndban, hogy inkább felkérünk egy szakmai grémiumot a „zeneipar” különböző dimenzióiból, hogy végighallgatva az idei repertoárt, döntsenek ők, melyik formáció érdemli meg azt, hogy az év titánja címet elnyerje.

Így ítésznek kértem fel ifj. Solymosi Vilmost, alias Dj Bootsie-t az elektronikus zene vonaláról, Binges Zsoltot, a Fish! basszusgitárosát, Rusz Andrást, a The Biebers zenekar menedzserét és Csobánczi Péter hangmérnököt a TrashHill Studiosból. Emellett a zenei rovatunk, az Ígéretes titánok ötletgazdájaként és kis mindenes zugfirkászaként bátorkodtam ötödikként magam is benevezni, ha netán holtverseny lenne, mindenképpen legyen döntés.

A sors fintoraként pedig úgy alakult, hogy két zenekar került abban a helyzetbe, hogy versenybe szálljon a megtisztelő címért, amelynek győztese amúgy az év dala szavazásunkhoz hasonlóan egy szám felstúdiózását nyeri, ahogy végül azt a Deep Glaze a dal esetében meg is nyerte.

S hogy melyik lett ez a két zenekar, a felkért zsűritagok szavazataiból és indoklásából kiderül. Lássuk is szépen sorban!

ifj. Solymosi Vilmos, alias Dj Bootsie: Klusters

„A formációt az év elején Ligeti Gyuri mutatta nekem egy próbán, példaképpen, hogy milyen remek dolgok vannak itthon is. Szinte minden megvan bennük ahhoz, hogy kiemelkedjenek az itthoni mezőnyből, a második lemezre nagyon kíváncsi vagyok!”

Binges Zsolt (A Fish! zenekar basszusgitárosa): Szabadtéri 4akkordos Performasz

„Hogy ne érjen az a vád, részrehajlóan döntök, ezért én a Szabadtéri 4akkordos Performaszt (Sz4P) választanám. Mivel például a Gyík zenekarral vagy a Headbengsszel is személyes jó kapcsolatot ápolok, ezért őket jelölnöm talán kicsit visszás lenne. Visszatérve tehát az Sz4P-re, azért voksolnék rájuk, mert simán el tudnám képzelni őket a magyar könnyűzene nagyobb fórumain is. Másrészt meg számomra a srácok egy lendületes vonalat nyomnak, és ráadásul viccesek is. Az idei felhozatalból természetesen több formáció is feltűnt, amely közel áll hozzám, egyrészt minőségileg, másrészt a stílusában. Ám mindent átrágtunk, meghallgattunk a kislányommal, Borókával, és arra jutottunk, az idei év titánja az Sz4P. Legalábbis a mai nap mindenképp.”

Rusz András (A The Biebers zenekar menedzsere): Klusters

Hírdetés

„Elég nagy M83-fanatikus vagyok, ezért számomra egyértelműen a Klusters a nagy kedvenc. Volt szerencsém a zenekart meghívni egyik budapesti fellépésünkre vendégnek, és annak ellenére, hogy nem egy, mondjuk tíz éve koncertező zenekarról van szó, nagyon profin játszottak. Nagy jövő állhat előttük, ha továbbra is ilyen profi hozzáállással építik a zenekart és sikerül megtalálni a saját közönségüket.”

Csobánczi Péter (hangmérnök, TrashHill Studios): Szabadtéri 4akkordos Performasz

„Végighallgatva a felhozatalt, vannak biztató formációk. Például a Mayberian Sanskülotts vagy a Bulbs, na, ők jók. De! Sz4P! Hogy miért? Mert sajna, nem bírom a hiphopot, az indie, legalábbis, amit Magyarországon annak hívnak, az ötlettelen és rossz. Főleg zeneileg… és senki nem tud énekelni úgy, ahogy azt kellene hozzá igazán. Zárójelben azt is megjegyezném, hogy az ötlettelenség a zene halála, a klisék és a bevált módszerek másolása, az sajnos épp ez. Zárójel bezárva! Mindenkinek javaslom tehát a refrén szó jelentésének a felismerését… s hogy akkor tényleg miért is Sz4P? Mert politikailag inkorrekt, ezért érdekes, arcba köpős. Nem melankolikus, de nem is vidám. Van benne humor, ami a zene egyik nagyon fontos része. ÉS VAN REFRÉN!!!!!”

S itt akasztják a hóhért… Mikor kiderült, ez a két csapat két-két szavazatot kapott, s nekem kell döntenem… megfagyott a levegő körülöttem, és azon kezdtem agyalni, melyik ujjam vágjam le. Mert mindkét formáció így vagy úgy, de nagyon közel áll hozzám. Sokat morfondíroztam, s végül arra jutottam, az idei év titánja, tádádádádááááám, dobpergés:

Klusters

A kép pedig úgy teljes, hogy röviden leírom, miért is döntöttem így. Az kétségtelen tény, egyetlen banda sem tett többet, sem dolgozott úgy ennek a rovatnak az idei sikeréért, mint az Sz4P. A fiúk írtak egy feszes indulót, amit maguk, gerillába, saját költségen fel is stúdióztak. Az egész koncepció ráadásul egyedi, menő, hiszen tudtommal mi vagyunk az egyetlen olyan zenei rovat, amelynek saját, személyre szabott indulója van! Ez pedig az Sz4P érdeme. Ahogy az erre készített videoklip sokak munkája, ráadásul a Magyar Nemzet szerkesztőségében forgattuk, így mindenki bepillanthat a kulisszák mögé, hol is készülnek az ígéretes titánok.

Ezért tehát, ha csípőből őket mondom, akkor az minimum nepotizmus. S én is tartom magam Binges Zsolti elvéhez, nem szavazok azokra, akikkel öcsi-puszi-pacsi-haver srác vagyok. Hiába lett nagyon menő Az új elit című albumuk, amely címadó dalának azon szövegrészlete, hogy „nekünk nincs kárpótlási jegyből varázsolt rózsadombi kilátás” már legalább egy aranyat ér.

De! Ha azt nézem, melyik az a formáció, amely abszolút újoncként nagyot robbantott, és emellett ott van benne a hatalmas sansz, nos, akkor ez egyértelműen a miskolci Klusters. Olbers” Paradox című konceptalbumuk óriási, lenyűgöző (a rá készített vizuális tartalom nem különben), és nekem is volt szerencsém élőben is meghallgatni őket. A Mikában nagyon jól szóltak ősszel a Ten years before szervezésében. Ugyan sajna a Talentométeren hangosítási malőrök következtében nem tudták kihozni a maximumot, de még faterom szerint is ígéretesek. Pedig az öreg bigott Pink Floyd-fanatikus.

A Klusters – kemény, áldozatos és alázatos munkával – olyan ritka dolgot érhet el, amely kevés magyar formációnak adatik meg. Persze ez azon múlik, miként dolgoznak majd ezért a jövőben, s – ugyan Dj Bootsie-val nem összebeszélve – nekem is ugyanaz a véleményem, hogy ezt nagyban befolyásolja majd a következő dal, kislemez, netán album. Mint a srácok amúgy megsúgták, valami készülőben, szóval rettentően nagy izgalommal várom én is az új cuccokat.

Gratulálunk tehát a Klustersnek, amely ráadásul keretbe zárja az első évadunk, hiszen a csapat volt az első, ráadásul az egyik legolvasottabb titánunk, és most szezonzárásként ők kapták rovatunk első ilyen elismerését is.

S hogy pontosan miért is? Itt az Olbers’ Paradox, ami éppen kedden ünnepelte első szülinapját. Mondhatni kötelező darab, és egyszerűen remek! Érdemes sokszor végighallatni, én pár százszor már tuti átandalogtam!

Remélem, ezzel pedig nekünk is sikerül kicsit részt venni egy remek magyar zenei produkció promójában! S további új hangokat fedezhetünk fel a zenekedvelő közönség, illetve saját kis közösségünk számára! Az új szezon pedig már elindult. Jövő keddtől ismét érkeznek a titánok, de ezúttal már a 2016-os felhozatallal lehet ismerkedni.

„Friss információkért nagyon érdemes követni a Facebook-, a Tumblr- és az Instagram-profiljainkat!”


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »