Megvan a soroksári futónő gyilkosa elleni jogerős ítélet

Jogerősen ítéletet hirdetett szerdán a Fővárosi Ítélőtábla a soroksári futónő megölésével vádolt R. Szilveszter ügyében. A soroksári futónő megtámadása, megerőszakolása, majd meggyilkolása miatt életfogytiglani fegyházat szabtak ki rá, ám negyven év letöltése után szabadulhat.

Végül elkerülte a tényleges életfogytiglani szabadságvesztést, ám így is csak 40 év letöltése után szabadulhat R. Szilveszter a soroksári futónő megtámadása, megerőszakolása, meggyilkolása, kifosztása miatt. A Fővárosi Ítélőtábla ezekben a percekben hirdette ki jogerős ítéletét – írja a Magyar Nemzet. 

Első fokon szintén életfogytiglani fegyházra ítélték R. Szilvesztert a futónő meggyilkolása miatt azzal, hogy legkorábban 35 év letöltése után szabadulhat feltételesen. A fellebbviteli ügyész azonban múlt pénteki perbeszédében a táblabíróságon tényleges életfogytiglani szabadságvesztés kiszabását indítványozta aljas célból elkövetett emberölés, szexuális erőszak és kifosztás miatt.

A fellebbviteli ügyész aljas célból elkövetett emberölés, szexuális erőszak és kifosztás miatt kérte a legsúlyosabb büntetés kiszabását.

A Fővárosi Főügyészség 2019 nyarán emelt vádat az elkövetéskor 35 éves R. Szilveszter ellen.

Az ítéleti tényállás szerint az esti futóedzését végző 36 éves áldozatra a Soroksár környékén hajléktalanként élő R. Szilveszter támadt rá 2013. szeptember 25-én este. Hátulról ütötte le áldozatát, egy bokros területre hurcolta, letépte az asszony alsó ruházatát, majd megerőszakolta.

Azért pedig, hogy a nő később se forduljon a rendőrséghez, egy öt milliméter vastagságú kötéllel megfojtotta a hanyatt fekvő nőt.

Hírdetés

Végül hátrakötözte a futónő kezeit, magához vette a mobiltelefonját, fülhallgatóját, és elmenekült.

Az immár jogerősen gyilkos ma az utolsó szó jogán is tagadta, hogy bántotta volna a futónőt, az elsőfokú tárgyaláson mondottakat ismételte meg. Eszerint rátalált a földön fekvő, eszméletlen nőre, akit megfordított, ám nem bántotta. Azt elismerte, hogy elvette a nő telefonját, azaz kifosztotta magatehetetlen áldozatát.

R. Szilvesztert csak a gyilkosság után öt évvel fogták el a börtönben, ugyanis a futónő halála után egy hónappal rendőrkézre került, miután Siófokon sorozatosan nyaralókat tört fel és fosztott ki.

A betörésekért rá kiszabott büntetését 2020-ig töltötte, azóta letartóztatásban van. Az évekig tartó nyomozás végül az úgynevezett döglött ügyek osztályára került, amit akkor Petőfi Attila vezetett.

A nyomozók szűkíteni kezdték az elkövetők körét, így kerültek célkeresztbe azok a Soroksárhoz köthető, erőszakos bűncselekményt is elkövetők, aki éppen börtönben ülnek. Az áldozat testéről olyan anyagmaradványokat, testnedveket rögzítettek a helyszínelők, amiből kinyerhető volt a vélhető tettes DNS-e. Ezt hasonlították össze a börtönben ülő, Soroksárhoz köthető bűnözők DNS-ével.

Az Igazságügyi Szakértői Intézet R. Szilveszter DNS-ével azonosította az áldozaton talált idegen anyagokból kinyert DNS-sel.

R. börtönbeli letétjében megtalálták a futónő mobiltelefonját is, ami szintén döntőnek bizonyult. A gyilkos 2020-tól letartóztatásban volt, így még 38 évet kell letöltenie a 2060-as feltételes szabadlábra helyezés esélyéig; akkor 82 éves lesz, ha megéri.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »