Megvalósult "minden muzulmán álma": kalifátust hoztak létre a szunnita terroristák

Iszlám kalifátus létrehozását jelentette be az Irakban és Szíriában is harcoló, Iraki és Levantei Iszlám Állam (ILIÁ) nevű szélsőséges szunnita szervezet vasárnap, közel száz évvel az utolsó iszlám kalifátus megszűnése után.
A dzsihadista csoport egy hangfelvételt tett közzé az interneten, amely szerint vezetőjüket, Abu Bakr al-Bagdadit nevezték ki kalifának, aki ezáltal a világ „muzulmánjainak vezetője” lett. A lázadók emellett tudatták, hogy szervezetük neve ezentúl „Iszlám Állam”.

Az ILIÁ a fegyveresei által Szíriában és a szomszédos Irak északi részén elfoglalt területeken kívánja létrehozni a kalifátust.

Hírdetés

„Az Iszlám Állam tanácsa az ülésén úgy határozott, hogy bejelenti egy iszlám kalifátus létrehozását és kalifát nevez ki a muzulmánok államának élére. A muszlimok kalifájának al-Bagdadi dzsihadista sejk lett kinevezve” – jelentette be Abu Mohamed al-Adnani, a szunnita csoport szóvivője, hozzátéve, hogy al-Bagdadi elfogadta a kinevezést.

A szóvivő „minden muzulmán álmának” és „minden dzsihadista óhajának” nevezte a kalifátus létrejöttét.
Mohamed próféta halálát követően utódja, a kalifa számított a hívők legfelsőbb vallási vezetőjének a muzulmán világban. A kalifátus aranykorának az omajjád (661-750) és különösen pedig az abbászida (750-1517) birodalmat tartják, az utolsó kalifátus az oszmán birodalom felbomlásával szűnt meg 1924-ben.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »