„…megvalósítani a szeretet tökéletességét” – Világi ferencesek regionális káptalanja Csíksomlyón

„…megvalósítani a szeretet tökéletességét” – Világi ferencesek regionális káptalanja Csíksomlyón

Augusztus 27. és 29. között tartották a Ferences Világi Rend Kelet-Erdélyi Regionális Gyékényes Káptalanját a csíksomlyói kegyhelyen. Az „Íme én veletek vagyok a világ végéig” (Mt 28,20) mottóval megrendezett találkozón megemlékeznek a ferencesek alapértékeit megfogalmazó, nyolcszáz éves Memoriale Propositiről is.

A világi rend találkozója augusztus 27-én, pénteken a csíksomlyói kegytemplomban celebrált szentmisével kezdődött.

Urbán Erik, a Kisebb Testvérek Szent István Királyról nevezett Erdélyi Rendtartományának tartományfőnöke prédikációjában a szentírási szakaszokból kiindulva az élet megszentelésének fontosságára mutatott rá: „Szeráfi atyánk,

A szónok idézett Ferenc pápa Örüljetek és ujjongjatok kezdetű apostoli buzdításából, visszautalva a II. vatikáni zsinat Lumen gentium konstitúciójára: „Ezen buzdításommal elsősorban arra az életszentségre szóló meghívásra szeretnék emlékeztetni, amellyel az Úr mindegyikünk felé fordul, arra a meghívásra, amely neked is szól: szentek legyetek, mert én szent vagyok (Lev 11,44). Ily sok és üdvös segítség birtokában

A szentmise után Kauser Tibor ferences világi rendi miniszter generális A ferences család 800 éven keresztül című online előadása következett.

A találkozó első napja a kegytemplomban tartott szentségimádással zárult.

Szombaton, a közös imát követően Urbán Erik tartományfőnök tartott előadást, 800 évvel a Memoriale Propositi után témában, Szent II. János Pál pápa gondolata nyomán: „Ti, világi ferencesek, egy

Az előadást kiscsoportos beszélgetés, majd szentmise követte, amelyet Laczkó Dávid Anaklét OFM mutatott be a kegytemplomban.

Hírdetés

Délután a kolozsvári Ferences Világi Közösség Amikor Isten Szent Ferencet hívta című bábelőadása következett, majd egy házaspár tanúságtétele. E nap kötetlen beszélgetéssel zárult.

Augusztus 29-én, vasárnap, Böjte Mihály ferences testvér és Penu Tibor Szilárd Küldetés témában tartott előadást. Délben hálaadó szentmisét Böjte Mihály ferences szerzetes mutatott be a kegytemplomban.

*

A Ferences Világi Rend rendelkezik egy szabályzattal – Memoriale Propositi –, amely útmutatót nyújt tagjai számára, hogy a keresztény értékeket a ferences lelkiség fényében éljék meg a mai világban, betöltve a II. vatikáni zsinat által számukra meghatározott szerepet. A Csíksomlyón tartott regionális káptalan szervezői arra hívták fel a ferences világi testvérek figyelmét, hogy ha az évforduló véget ér, akkor se feledkezzenek meg erről a kincsről: használják konkrét segítségként, hogy folytonosságot adjanak rendi életük útjának; legyen segítség számukra a benne közölt néhány előírás, hogy teljes mértékben megéljék azt az életformát, amelyet Assisi Szent Ferenc élt.

– szerepel a regula bevezetőjében.

Forrás: Romkat.ro

Szöveg: Bíró István

Fotó: Suciu Dorottya

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »