Megújult és közösségi épülettel bővült a Katolikus Karitász Jelenlét Pontja a baranyai Piskón

Megújult és közösségi épülettel bővült a Katolikus Karitász Jelenlét Pontja a baranyai Piskón

A Katolikus Karitász tizenegy Jelenlét Pontot működtet Baranya falvaiban a Felzárkózó települések program keretén belül, és személyes jelenlétével segíti a közösségek fejlődését. Esélyteremtő munkájuk fontos állomásaként október 13-án ünnepelték Piskón a Szent Anna Jenlét Pont átadását, ami jelentős korszerűsítésen esett át és egy pajtából kialakított közösségi térrel is bővült.

Az épületegyüttes amellett, hogy szolgáltató térként funkcionál, a közösségi programok központi helyszíne, amit a helyi és környékbeli lakosság az ünnepélyes átadó és ház megáldása alkalmából zenés, verses, táncos és családi programokkal vett birtokba.

A Katolikus Karitász 2017-től valósít meg diagnózis alapú, a jelenlét módszertanára épülő fejlesztőprogramokat a Felzárkózó települések program részeként tizenegy baranyai helységben, egyedi helyzetfelmérés szerint kialakított komplex módszerekkel. Céljuk a leszakadó települések szociális- és infrastrukturális adottságainak fejlesztése, és az ott élők életében előremutató változások előidézése. Az ünnepélyes átadást megtisztelte jelenlétével Vecsei Miklós, a diagnózis alapú felzárkóztatási stratégia végrehajtásáért felelős miniszterelnöki biztos is, aki a Felzárkózó települések programot koordinálja.

A családi napot Radomszki Lászlóné társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkár nyitotta meg optimista szavakkal. Elmondta, hogy egyszerű célja van a Jelenlét Pontnak: az, hogy mindenki, de különösen a gyerekek azt érezhessék, hogy jó itt lenni, mert akkor minden bizonnyal örömmel bekapcsolódnak majd az itt szerveződő programokba, és sikeres, boldog felnőttekké válnak.

Az ünnepségsorozat következő elemét, a hivatalos átadót József Imre, a Katolikus Karitász Szociális szolgáltatási csoport ágazati igazgatója vezette fel, köszöntve a prominens vendégeket, a Karitász és a Máltai Szeretetszolgálat munkatársait, valamint a nagy számban egybegyűlt lakosságot.

Beszédében Écsy Gábor, a Katolikus Karitász országos igazgatója a közösség és a család erejét emelte ki: „2021 óta munkánknak köszönhetően Piskón aktív közösségi élet alakult ki, így jó szolgálatot fog tenni a pajtából létrehozott közösségi tér. Jelenlét Pontunk nevét is a helyiek választották, így mától Szent Anna fogja őrizni az itt zajló életet.”

Rámutatott, hogy a szolgáltatásaik fókuszában a gyerekek és gyerekeket nevelő családok állnak, hogy komplex segítségnyújtás révén lehetőséget kaphassanak kitörni nehéz helyzetükből. Ez annál is inkább indokolt, mert a település lakosságának (228 fő) közel negyedét gyerekek alkotják.

Hírdetés

Ezt követően Orsós Margit, Piskó község polgármestere köszönő szavakkal szólt: „Amit ma itt látnak, az több éves közös munka eredménye. A karitászosokkal szoros az együttműködésünk, segítjük egymást, amiben tudjuk, és közös a célunk, hogy a falu fejlődjön, az itt lakók egyre jobban éljenek, új céljaik, terveik legyenek. Köszönöm szépen nektek!”

Nagy Csaba országgyűlési képviselő a 2018-ban életre hívott Magyar Falu Program Nyugat-Baranyában elért eredményeit méltatta számokkal alátámasztva, amelynek egyik sikertörténete a Szent Anna Jelenlét Pont korszerűsítése is. Kihangsúlyozta: „Dícsérném polgármester asszony és a Karitász munkáját, mert az elmúlt években több mint 110 millió forint értékben tudtak projekteket ide hozni a faluba. Orvosi eszközök, új falubusz, forgó kotrógép és traktor érkezett, felújítottuk a faluházat, most pedig a közösségi teret, amit a Karitász munkájának köszönhetünk.”

Nagy János Miniszterelnöki Irodát vezető államtitkár ünnepi beszédében megköszönte mindazok munkáját, akik a közösségépítésben részt vettek és vesznek Piskón, mert munkájukkal reményt adnak a helybélieknek. Szavai így indokolta: „Egy ilyen csöpp faluban egy ilyen Jelenlét Pont átadása az egy mérföldkő. Nekünk az a tapasztalatunk, hogy ott, ahol közösség épül, ott minden van. Ott a legnagyobb kihívásokon is úrrá tudunk lenni. Márpedig egy közösséget folyamatosan éltetni, etetni kell, pont ugyanúgy, mint egy biciklit: folyamatosan tekerni kell.”

Végül Keresztes Andor plébános, a máriagyűdi kegyhely vezetője megáldotta a megszépült Jelenlét Pontot és átadta a teret a Piskói Belevaló Gyerekek Tánccsoport vidám műsorának. A délután további részében bográcsos állófogadás, helybéli fiatalok színházi előadása és kézműves programok szórakoztatták az egybegyűlteket napnyugtáig. Piskó a Szent Anna Házzal lehetőséget kapott a közösség további erősítésére, és a jövőben is számíthat a Katolikus Karitász támogató jelenlétére.

Forrás: Katolikus Karitász

Fotó: Majoros Árpád

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »