Megújult a kovásznai Elvira-forrás

Megújult a kovásznai Elvira-forrás

Az utóbbi években Kovászna önkormányzata szerre felújíttatta a fürdőváros legnépszerűbb borvízforrásait. Elsőként a négyemeletes Kovászna Szálló melletti patak menti forrást, majd a Héphaisztosz Szálló előtti Kati-forrást újíttatták fel, legutóbb a központi parkban az Elvira-forrás újba tételére kerítettek sort.

Az Elvira-forrás felújítását az elmúlt év végén fejezték be, a munkálatok költségeit a helyi adó- és illetékbevételekből fedezték, de Gocz Elvira is támogatta ezer euróval a nevét viselő borvízforrás építményének rendbe tételét. Az építési munkálatokat Moldovai István vállalkozó és csapata végezte el. „Köszönjük támogatónk nagylelkűségét és a kivitelező cégnek a szakértelemmel végzett munkát. Kérem, legyünk megújult épületünk kíméletes haszonélvezői!” – írta Gyerő József polgármester a közösségi oldalán.

Hírdetés

A borvízkút I-es és II-es forrását 1989 előtt adták használatba, 2006-ban Gocz Elvira, Kovászna dísz­polgára támogatásával felújították, de azóta a csorgókat védő építmény állapota igencsak megromlott, kőburkolatán megjelent a salétrom, a lefolyók eldugultak, ezért döntöttek a felújítás mellett. A források vize erősen vastartalmú, bikarbonátos, klóros, nátriumos, hipotóniás és szénsavas, fogyasztásuk gyomor-bélrendszeri betegségek esetén javallott. Egyik közülük enyhén sósabb.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »