Megújul a városháza (Kézdivásárhely)

Megújul a városháza (Kézdivásárhely)

Jelentős összegből újulhat meg energetikai szempontból a kézdivásárhelyi városháza. Az egykori takarékpénztár épületét az Országos Újjáépítési Alapból (PNRR) szeretnék feljavítani.

A kézdivásárhelyi tanács tegnap rendkívüli ülésen fogadta el azt a határozatot, amely révén növelnék a városháza energetikai hatékonyságát, vagyis csökkentenék a villany- és energiaszámlákat. Ezzel tulajdonképpen a 2022/80-as határozatot módosították, ugyanis már tavaly szó esett erről a munkálatról, viszont az értéken változtatni kellett, s euróban is meg kellett jelölni. A megszavazott költség 4 095 883 lej áfa nélkül, átszámolva pedig a pályázati támogatás értéke 832 040 eurót tesz ki.

Hírdetés

A határozat azt is részletezi, hogy mit terveznek ebből az összegből. Hőszigetelés kerülne az épület belső udvarra néző, díszítések nélküli falaira, az alagsorban megszabadulnának a nedvességtől, a padlást vastag polisztirolréteggel borítanák. Emellett új, hatékony hőközponttal látnák el az épületet, a jelenlegi vaskeretes nyílászárókat háromkazettás, fából készült, korszerű ablakokra cserélnék. A hatékonyság fokozása érdekében a jelenlegi gázzal működő kazán helyett három fűtési módozata lenne az épületnek: az irodákat légbefúvós konvektorokkal fűtenék, illetve hűtenék, a mosdókba klasszikus fűtőtestek kerülnének, s lennének olyan helyiségek is, amelyeket klíma- és légbefúvós rendszer együttesen szolgálna ki. Az ezekhez szükséges energiát egyrészt hőcserélős rendszer, másrészt pedig kondenzációs kazán biztosítaná. A terv szerint a kültéri ajtókat behúzó szerkezetekkel látják el.

A felsoroltakon kívül teljesen megújul a villanyhálózat, minden világítótestet LED-esre cserélnek, hővisszanyerő rendszerek kerülnek a forgalmasabb helyiségekbe, az épületet pedig ún. intelligens rendszerrel látják el, ami takarékossá teszi az energiafogyasztást. A tavalyi tervben szerepelt egy kétcsatlakozós elektromosautó-töltőállomás felszerelése is, amit most ejtettek, mert az arra elkülönített keret elfogyott a PNRR-ben.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »