Megugrott a magyar termőföld ára

Konkrétan 2016-ban háromszorosára nőtt az értékesített mező- és erdőgazdasági földek területe az előző évhez viszonyítva. A termőföldárak is kiugróan emelkedtek, 2016-ban átlagosan 22 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban. A legjelentősebb művelési ág, a szántó átlagára 1 302 400 forint volt hektáronként.

A mező- és erdőgazdasági hasznosítású területek mintegy 4 százalékát dobták piacra tavaly, ez összesen 232 ezer hektár termőföld értékesítését jelentette. Ez nagymértékű bővülés az előző évek 70–150 ezer hektáros értékesítési volumenéhez képest. Az összes értékesített termőföld 83 százaléka a szántó művelési ágba tartozott, amelyből négyszer akkora terület cserélt gazdát, mint 2015-ben. Ezt követte 10 százalékkal a gyep és 5,2 százalékkal az erdő, a fennmaradó 2 százalékot a szőlő- és gyümölcsösterületek értékesítése tette ki.

Hírdetés

Forrás: MW

A mezőgazdasági termőföldárak – az előző két év 16, majd 10 százalékos növekedése után – átlagosan 22 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit 2016-ban. Ezen belül a szántó ára emelkedett a legnagyobb mértékben, 25 százalékkal. Így egy hektár szántóföld országos átlagára 1 302 400 forint volt. A többi művelési ág esetében is folytatódott az árak növekedése: a szőlőültetvények ára 18, az erdőé 11, a gyep- és gyümölcsösterületeké 8-8 százalékkal lett magasabb.

A legtöbb termőföldet (28 800 hektárt) Fejér megyében értékesítették, amelynek a megyei termőterülethez viszonyított aránya 11 százalék volt, ez felülmúlta a 4 százalékos országos átlagot. Az értékesített terület nagysága minden megyében legalább a kétszerese volt az előző évinek, és a megyék több mint felében meghaladta a 10 ezer hektárt. A szántóföld hektáronkénti átlagára Észak-Magyarország kivételével valamennyi régióban meghaladta az 1 millió forintot, Nyugat-Dunántúlon volt a legmagasabb. Győr-Moson-Sopron, Tolna és Hajdú-Bihar megyében nőtt leginkább az értékesített szántó átlag­ára: hektáronként 1,5 és 1,7 millió forint között alakult. A legdrágább szántókkal rendelkező járások is a fenti megyékben, valamint Békés és Pest megyében találhatók. A földbérleti díjak emelkedése is folytatódott: egy hektár szántó éves bérleti díja 49 400 forint volt 2016-ban, ami 8 százalékkal magasabb, mint a 2015. évi.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »