Megtrollkodták Erdogant?

Csúnyán átverte a török elnököt két ismert orosz humorista, akik Porosenkó ukrán elnöknek, illetve Jacenyuk kormányfőnek adták ki magukat egy telefonbeszélgetés során – írja a Russia Today.  Azt állítják, Erdogan az „ellenségem ellensége a barátom” elve alapján nagyon barátságos volt velük, de azt azért visszautasította, hogy megjutalmazzák az orosz gép lelövéséért. A törökök szerint az egész felvétel hamisítvány.

Vlagyimir Krasznov, és Alekszej Sztoljanov (vagy, ahogyan az orosz internet népe ismeri őket: Vovan és Lexus) mintegy negyed órát beszélgetett Erdogannal a két ukrán vezetőnek kiadva magukat. A török elnök leszögezte:

„soha, de soha” nem fog bocsánatot kérni

a határ közelében lelőtt SZU-24-esért. Azt azonban udvariasan elhárította, hogy Ukrajna hálája jeléül valamilyen ellenszolgáltatást nyújtson ezért.

Ugyanakkor párbeszédet szorgalmazott „az orosz szankcióktól szenvedő országok” között. Sőt, a beszélgetés tanúsága szerint Erdogan „boldogan” szerepet vállalna, hogy az Oroszországhoz csatolt

Krím félszigetet „gazdasági és haditengerészeti” blokád alá vegyék.

Megígérte azt is, hogy, ha a török hadsereg beavatkozik Szíriában, arról azonnal értesíteni fogja az ukrán vezetést. Azt azonban nem volt hajlandó felfedni, hogy a közlejövőben tervez-e ilyen lépést.
 

Szauna, vodka és szélsőjobbos vezér

A „tárgyalás” azon a ponton fordul át a Holló Színház és a Hírcsárda sajátos keverékébe, amikor az ál-Porosenkó és az ál-Jacenyuk meghívják Kijevbe a török államfőt. A mélyen vallásos muszlim elnöknek nem csak szaunát, de

Hírdetés

finom ukrán vodkát

is ígérnek. Sőt, hozzáteszik, hogy Erdogant személyesen Oleg Ljasko, a szélsőségesen soviniszta Radikális Párt elnöke fogja kalauzolni Ukrajnában. (Ez utóbbi már csak azért is vicces, mert Ljasko nagyon rosszban van Porosenkóval, akit több alkalommal is „maffiózónak” és „diktátornak” nevezett.)

Nem ennyire egyszerű

Egy magát megnevezni nem kívánó, Erdogan közelében dolgozó magas rangú tisztségviselő szerint azonban a felvétel hamisítvány. Szerinte

„az elnököt nem lehet ennyire egyszerűen elérni”,

az ilyen magas rangú vezetőkkel folytatott kommunikációra „speciális csatornák” állnak rendelkezésre. A humorista páros elmondta, hogy valóban nem volt könnyű feladat elérni a török államfőt, akit végül saját mobiltelefonján hívtak fel. Elmondásuk szerint Erdogant

nem igazán hozta lázba a lehetőség,

hogy az ukrán elnökkel és kormányfővel beszélhet: a két ál-politikust egy napig várakoztatta, mire hajlandó volt szóba állni velük.

Troll zsenik, vagy udvari bolondok?

Krasznov és Sztoljanov egyébként tapasztalt mestertrollok. Átverték már Lukasenka fehérorosz elnököt, az ukrán belügyminisztert, a kijevi polgármestert és Mikhail Saakasvili volt grúz elnököt is. Gyakran néri az a vád őket, hogy valójában az orosz elnök „udvari bolondjai”, hiszen rendszerint olyan a Moszkvával ellenséges viszonyban levő vezetőket szivatnak meg.

Egy alkalommal uyanakkor Putyint is kellemetlen helyazetbe hozták. Leghíresebb áldozatuk ugyanis Elton John volt, akit Putyin nevében hívtak fel, miután az énekes tiltakozott az orosz melegek szerinte elfogadhatatlan helyzete miatt.  A sztár boldogan kürtölte világgá, hogy Putyin megkereste őt. Miután kiderült, hogy csak trollkodás volt az egész, az orosz elnök valóban felhívta Eltont, elnézést kért tőle, és felajánlotta, hogy kész valóban találkozni vele.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »