Megtört a csend metróügyben: visszatámadnak az oroszok

Megtört a csend metróügyben: visszatámadnak az oroszok

Három évig a periratokat sem vette át a szerelvények kártérítési ügyében a felújítást végző orosz cég, most meg ellenkérelmet nyújtottak be.

Több mint három évig nem vette át a periratokat a hármas metró szerelvényeit hivatalosan felújító, a valóságban újragyártó orosz Metrowagonmash – tudta meg a Népszava. Mint írják, mikor a cég már nem halogathatta tovább a dolgot, rögtön támadásba lendültek és ellenkérelmet nyújtottak be a perben – árulta el a lap kérésére a BKV. A Fővárosi Törvényszéken indított, 38 milliárd forintos BKV-követelésről döntő peres eljárás befejezése így még távolabbra tolódik. A labda most újfent a BKV térfelén pattog, a cég most állítja össze az MVM által benyújtott ellenkérelemre választ adó nyilatkozatát.

A lap azt írja, a BKV már 2017-ben megállapította, hogy az M3-as metróvonal járműállományának korszerűsítéssel egybekötött felújítására 219,2 millió euróért (akkori árfolyamon mintegy 69 milliárd, jelenlegin 83 milliárd) forintért vállalkozó „Metrowagonmash a szállítói szerződésben vállalt feladatok jelentős részét késedelmesen vagy egyáltalán nem teljesítette”.

Az orosz fél semmit nem ismert el és semmilyen kártérítési összeget nem tartott elfogadhatónak.

Hírdetés

A BKV és a főváros a per mellett döntött, és 2019 februárjában beadta a keresetet, a pert azonban évekig blokkolta az orosz cég azzal, hogy meghiúsította a keresetlevél és nagy számú mellékleteinek kézbesítését. Első fokon a Fővárosi Törvényszék járt el, az előző években több alkalommal is megkérte az Igazságügyi Minisztériumot az eljárás dokumentumainak alperes részére történő hivatalos kézbesítésére, az pedig mindegyik esetben jogsegélykérelemmel továbbította a dokumentációt az orosz igazságügyi minisztériumnak, a címzettet azonban sosem sikerült elérni.

Most változás történt, a Metrowagonmash átvette a periratokat, és úgy tűnt, megkezdődhet a per.

Mindez gyakorlatilag egybeesett azzal, hogy a kormány kiharcolta, Magyarország továbbra is behozathat alkatrészeket az orosz vállalattól és folytathatja a szerelvények karbantartását a 11. szankciós csomag ellenére.

A lap azt írja, a Metrowagonmash, bár felújításra szerződött, de gyakorlatilag új kocsikat szállított, csak éppen borzasztó minőségben. A városvezetés utasítására elkészült jelentés 18 sorozathibát tárt fel, így örökös piacot biztosíthatunk az orosz cégnek. A BKV követelése az idő múlásával egyre csak nő, szeptemberre már nagyjából 100 millió euróra (körülbelül 38 milliárd forint) emelkedett különféle kötbérek, kárátalány, illetve kártérítés jogcímén.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »