Megtízszereznék a díjakat, sokan ezt már nem bírnák kifizetni

Megtízszereznék a díjakat, sokan ezt már nem bírnák kifizetni

Megtízszerezné a hajdúnánási önkormányzat a település üdülőterületén lévő telkek bérleti díját. A helyiek eddig jóval a piaci ár alatti összeget fizettek, de most úgy érzik, valójában el akarják venni tőlük a területet.

„Minden itt történt. Itt jártam úszótanfolyamra, itt vágtam le az ujjamat, innen kellett sebészetre mennem. Az édesapám itt etetett velem halszálkát. Tehát az egész életem, az egész fiatalságom és minden évben” – sorolta élete meghatározó történeteit az egyik bérlő, Csípő Enikő.

A bérleti díjakban 2013-ig megmaradt a szocializmus. A bérlőktől évi 300 forintot kért az önkormányzat négyzetméterenként. Idén viszont már 3000 forintra srófolta az árat. A megtízszerezett árat a többségében nyugdíjas tulajok nem engedhetik meg maguknak.

Ezt nem tudjuk kifizetni sajnos, mert kisnyugdíjas emberek vagyunk, legtöbb része. Itt nem élnek milliomosok.

Hírdetés

„365 ezer forintot 93 négyzetméterért. Ezt képtelenség kifizetni. Ez egy olyan irreális ár, hogy én nem tudom, hogy minek alapján szabták ezt ki” – így egy másik bérlő, Szentmarjay Gábor.

A bérlők képviselője elismerte, hogy ők sem voltak elég körültekintőek anno a bérleti szerződés aláírásakor.  „Bármikor felmondhat mind a két fél, mindenféle következmény nélkül, kártalanítás nélkül. Erre fel berögzítették a 600 forintot, és a végére pedig be volt írva, hogy amennyiben a 600 forintot nem fogadja el az illető, innentől kezdve nincs hely a jelenlétnek. Tehát megszüntetik a szerződést. Viheti a házát mindenki, ahova akarja” – nyomatékosított Kaziczka Mihály.

Az üdülőövezetet egy önkormányzati kft. üzemelteti. A városvezetés gyógyhellyé minősíttetné a települést.

„Évi 600 forint / négyzetméterről beszélünk. Egy átlagos üdülő egy gyógyfürdőben éves szinten 30 000 forint, ami a bérleti díj. És azt gondolom, hogy ez nem elég arra, hogy egy ekkora terület rendesen karban legyen tartva, és fejlesztésre is kerülhessen” – vélte Horváth Tibor, a Hajdúnánási Holding Zrt. vezérigazgatója.

Az álláspontok időközben közeledtek egymáshoz, megállapodás azonban még nem született. Az önkormányzat legutóbbi javaslata szerint 2500 forint plusz áfáért adná bérbe a területet, a helyiek azonban 2000 forintnál nem tudnak többet fizetni érte.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »