Megtiltották az Aranykéz utcai robbantás elkövetőjének, hogy beszéljen

A büntetés-végrehajtás országos parancsnoka megtiltotta, hogy az 1998-as, Aranykéz utcai merényletért és a Fenyő-gyilkosságért is jogerősen elítélt Jozef Rohác interjút adjon a Hír TV Riasztás című műsorának – olvasható a televízió internetes oldalán.

A szlovák férfi múlt hétfőn írt alá egy nyilatkozatot, miszerint kizárólag a Riasztásnak nyilatkozik a 90-es évek véres leszámolási ügyeiről, ám három nappal később a büntetés-végrehajtás (bv) levélben közölte a Hír TV-vel, hogy Rohác nem adhat interjút. Mint írták, a döntés indoklását és a határozatot a szlovák férfinek is elküldik – aki akár fellebbezhet is az ellen.

Még Jozef Rohác ügyvédje sem tudja, miért tiltották meg ügyfelének, hogy beszéljen.

Hírdetés

„Mielőtt bármilyen véleményt mondanék a jelenlegi helyzet jogi vetületeiről, szeretném látni a határozatot” – mondta Fülöp Tamás. Az ügyvéd hozzátette: a dolog még olyan friss, hogy nem is tudtak beszélni róla. „Az egészen biztos, hogy a fellebbezési határidők e tekintetben olyan hosszúak, hogy ráérünk még erről beszélgetni”.

http://mno.hu/

Kabodi Csaba, az ELTE büntetés-végrehajtási jogi tanszékének docense a Hír TV-nek azt mondta: a törvény részletesen és szigorúan szabályozza az eseteket, amikor egy interjú megtiltható. Éppen ezért korábban még soha nem fordult elő, hogy a büntetés-végrehajtás országos parancsnoka megtiltotta volna a nyilatkozattételt.

A nyilatkozat megtagadása azért is érdekes, mivel Magyar Róbert, a fekete sereg egykori vezetője megkereste Portik Tamás ügyvédjét, hogy jelezze, az Aranykéz utcai robbantás elkövetőjeként elítélt Jozef Rohác elmondta neki a börtönben, nem Portik adta a megbízást a robbantásra. Ezért  három héttel ezelőtt perújítási indítványt nyújtott be a fellebbviteli főügyészségre Szikinger István, de az ügyészség szerint ez nem elég ahhoz, hogy ismét elővegyék az ügyet. Ezért indítványozták a kérelem elutasítását. Nem sokkal ezután Rohác maga döntött úgy, hogy vállalja a vallomástételt, ráadásul hajlandó lett volna kamerák előtt elmondani, amit tud.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »