Megtelt a hajó – a kormány felfüggeszti a "menekültek" "vissza"fogadását

Megtelt a hajó – a kormány felfüggeszti a "menekültek" "vissza"fogadását

Magyarország egyoldalúan felfüggeszti a Dublin III. rendelet alkalmazását – írja az osztrák Die Presse. A lap szerint erről tájékoztatta kedden kora délután az osztrák külügyminisztériumot Perényi János, Magyarország bécsi nagykövete. Kovács Zoltán kormányszóvivő és Perényi János megerősítette a Dublin III. felfüggesztését.


Mi ezt javasolnánk

A Dublin III. felmondásával Magyarországra nem lehet visszatoloncolni azokat a "menekülteket", akik rajtunk keresztül jutottak el Ausztriába, Németországba vagy az EU más tagállamába.

Perényi János nagykövet közleménye szerint a Dublin III. felfüggesztésére "technikai okok" miatt van szükség, írja a lap. Kovács Zoltán kormányszóvivő ezt azzal egészítette ki, hogy Magyarország csak átmenetileg mondja fel az egyezményt.

Megtelt a hajó

Hírdetés

"Mindannyian európai megoldást szeretnénk, de védenünk kell a magyar érdekeket és a magyar lakosságot is" – mondta Kovács Zoltán kormányszóvivő a Die Pressének. Magyarországnak 2500 "menekült" befogadására van kapacitása, és már így is 3000-et fogadtunk be. A hajó megtelt, magyarázta a lapnak Kovács, aki szerint Magyarország képtelen több tízezer ide visszatoloncolt bevándorlót ellátni.

Perényi János bécsi nagykövet az Indexnek azt mondta: kedden sajtóbeszélgetésen fogadták az osztrák újságírókat a bécsi nagykövetség épületében. Itt Kovács Zoltán a megjelent újságíróknak azt mondta: a magyar kormányzat megítélése szerint az ország befogadóképessége nem bír el több "menekültet", ezért függesztjük fel ideiglenesen a Dublin III-t.

Az osztrák belügyminisztérium adatai szerint az ottani "menekültek" körülbelül egynegyede számít "dublini esetnek", akik Magyarországról vagy Olaszországból érkeznek. Ausztria jelenleg Görögországba nem toloncol vissza menekülteket, mert azt nem tartja biztonságos országnak, ahol megfelelő ellátást kapnak.

160-200 ezer betolakodót kellene visszafogadnunk?

"Most már potenciálisan 160 ezer és 200 ezer közé tehető azoknak a száma, akiket nekünk vissza kellene fogadnunk. Csak a nyár folyamán egy tucat charterjárat érkezését jelentették be a német, svájci, francia hatóságok, amiben Magyarországon nyilvántartásba vett menekültek fognak ide érkezni" – mondta Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke a Mokka június 4-i adásában.

Nemrégiben a német és osztrák hatóságok azt jelentették be, hogy 15 ezer "menekültet" küldenek vissza Magyarországra. Német statisztikák szerint 2015 első negyedévében Németország 2952 menedékkérőt próbált visszaküldeni Magyarországra azért, mert először itt nyújtották be a kérelmüket. Magyarország 2304 esetben elismerte felelősségét.

A Helsinki Bizottság szerint mégis összesen 42 menedékkérő érkezett ténylegesen vissza Németországból. Ráadásul nemcsak Németországban működik nyögvenyelősen az illegális bevándorlók visszaküldésére szolgáló dublini rendszer. Tavaly az uniós tagállamokból összesen 827 menedékkérőt küldtek vissza hozzánk. Idén sincs kiugró növekedés eddig: az első négy hónapban összesen 522 visszavétel történt. Ez összevetve a 2014-ben nálunk regisztrált 43 ezer menedékkérővel elenyésző.

A Helsinki Bizottság szerint a dublini rendszer egész Európában gyengén működik: a hatékonyságukról ismert német hatóságok visszaküldési eredményessége Bulgáriába is csak 3 százalék volt, de még a szomszédos Ausztriába is csak a lehetséges esetek 16 százalékában sikerült a visszaküldés az első negyedévben.

(Index nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »