Megtekinthetők a Dunában talált repülőgép roncsai

Megtekinthetők a Dunában talált repülőgép roncsai

A B-17-es bombázóból származó roncsdarab október 26-án került elő. Ez egy amerikai gép, melyet repülő erőd néven is emlegettek; az Egyesült Államok légiereje ezzel a típussal támadta Magyarország fontosabb közlekedési csomópontjait, ipari létesítményeit és a katonai célpontokat – mondta az InfoRádiónak Acsai Orsolya, a Szolnoki Repülőmúzeum múzeumpedagógusa.

A megtalált B-17-es a Magyar Királyi Honvéd Légierő Repülő Kísérleti Intézetének (RKI) listáján is szerepelt, egyike volt a 49 ismert, ország területén található roncsnak, melyeket nyersanyagnak szántak. Az intézmény feladata, hogy megvizsgálja a lezuhant, megsérült gépeket, és olyan információkhoz jussanak, amiket hasznosítani tud a honi légvédelem.

Hírdetés

A B-24 Liberator roncs még nyáron érkezett a RepTárba, ez a jármű az amerikai 15. légihadsereg 485-ös bombázócsoportjához tartozott, mely a Dunai Repülőgépgyárat támadta. A magyar légvédelem célra repülés közben találta el, a gép lezuhant, belecsapódott a Dunába.

A rendelkezésre álló adatok szerint Magyarország területén több mint 3000 repülő zuhant le a II. világháború idején. Ezek közül sokat megtaláltak, rengeteg Il-2-es típusú szovjet gépet például haza is vittek és kohósítottak – mondta Acsai Orsolya. A RepTárban megtekinthető egy ilyen repülő, melyet évekkel ezelőtt a Balatonban találtak viszonylag jó állapotban. Ehhez idén nyáron olyan Il-2-es roncsdarabok kerültek, amelyek egy dunántúli előzetes feltárás során kerültek a felszínre.

A múzeumpedagógus szerint „furcsa kontrasztot alkotnak” a RepTárban található egészben lévő, harci bevetésen többnyire nem szolgált repülők és a roncsok, melyeken látni az idő vasfogának nyomait.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »