Megtekinthető a Csontváry-kiállítás a budai Várban

Megtekinthető a Csontváry-kiállítás a budai Várban

Megnyílt a Csontváry-kiállítás a budai Várban. A festő életművét bemutató tárlaton 150 képet lehet megtekinteni az év végéig.

Zarándoklás a cédrusfához – Csontváry Kosztka Tivadar munkásságának egyik legismertebb darabja. A festő műveinek többségét közgyűjteményekben őrzik. Csontváry életművét most a Budai Várban állítják ki. „Nagyon nehéz Csontváryt bemutatni, hiszen kicsi az életmű, nehezen utaztatható, kevés kiállítása volt, ezért is fontos ez a kiállítás, ami most megnyílik, mert ide legalább el lehet hozni azokat a külföldi szakembereket is, akiket szeretnénk megnyerni az ügy érdekében, mert van egy ilyen kincsünk nekünk magyaroknak, mint a Csontváry-életmű, akkor az is fontos, hogy ezt megismerje a nagyvilág” – fogalmazott Gulyás Gábor kurátor.

A képeket összesen 15 helyről szállították a volt Honvéd Főparancsnokság épületébe. „A kollekció mintegy 60 százaléka Pécsről érkezett, Nemzeti Galériából, vidéki múzeumokból, de Szlovákiából, Pozsonyból is érkeztek képek és természetesen néhány galéria közreműködésével jó néhány magángyűjtőtől is sikerült a legfontosabb képeket megszereznünk” – mondta Gyutai Csaba, a Várgondnokság Nonprofit Zrt. ügyvezető igazgatója.

Hírdetés

A kiállítás 17 teremben látható, ahol a látogatók a festő majdnem 150 képét tekinthetik meg. A kiállításhoz olyan kortárs festők is csatlakoztak, akikre nagy hatással volt Csontváry munkássága. „A gyűjteményt elmúlt évtizedekben gondozó kollégáinknak szeretném megköszönni ezt a fantasztikus munkát, de szeretném megköszönni azoknak is, akik a ’90-es években bábáskodtak az akkori kiállítás létrejöttében, felhívva ennek a fantasztikus életműnek a jelentőségére a figyelmet és szeretném megköszönni mindazoknak, akik az elmúlt 100 évben, sokszor a véletlenek gyümölcse képen hívták fel a figyelmet az először poszt-impresszionista, aztán később talán megértett szimbolistának nevezett művészre” – fogalmazott Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A Miniszterelnökség parlamenti államtitkára az évtized kiállításának nevezte a Csontváry életművet. „Hosszú évek óta ennyire izgalmas és ennyire várt, ennyire sokrétű és ennyi titkot rejtegető kiállítást nem láthattunk a fővárosban és sokáig nem is fogunk látni. Nagyon régóta várják azt a fővárosiak, hogy Csontváry életműve a lehető legnagyobb teljességben látogatható legyen” – mondta L. Simon László.

A tárlat december 31-ig látogatható.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »