Megtanultuk behúzni a nadrágszíjat! Kevesebbet vásárolunk, de többet költünk zöld energiára

Megtanultuk behúzni a nadrágszíjat! Kevesebbet vásárolunk, de többet költünk zöld energiára

Az infláció és a soha nem látott mértékű áremelkedés rákényszerített bennünket, hogy sokkal ésszerűbben bánjunk a pénzzel. Egy felmérésből kiderül, hogy 10 emberből 7 kevesebb fogyasztási terméket vásárol, mint tavaly.

Vége a felesleges holmik vásárlásának

A drágulás miatt rákattantunk az akciókra! A szlovákiai lakosság 80 százaléka vásárol inkább kedvezményes árú terméket.

Csak az emberek ötöde van olyan szerencsés helyzetben, hogy nem kell néznie az árcédulákat a boltokban.

A Home Credit felkérésére elvégzett felmérésből kiderül az is, hogy a kiszemelt fogyasztási cikk megvásárlásától a megkérdezettek egyharmadát riasztja el a magas infláció.

Egy szó, mint száz: sokkal kevesebb felesleges holmit veszünk, mint tavaly ilyenkor.

„Zölden” kezdünk gondolkodni

A magas áraktól, a növekvő rezsiköltségektől való félelem miatt kapósabbak lettek bizonyos termékek, sokan vesznek olyan holmikat, amelyekre pár éve még nem költöttek volna.

Főleg szoláris paneleket, hőszivattyúkat és szilárd tüzelésű kazánokat kezdtünk el vásárolni, az energetikai önellátás jegyében.

Hírdetés

A felmérésben résztvevők 50 százaléka döntött úgy, hogy ilyen berendezést vásárol. Ugyanezen ok miatt 10-ből 3-an a szokásosnál korábban vették meg nyári szabadságukat és 20 százalékuk hozott olyan gyors döntést, hogy felújítja ingatlanját.

Nem megyünk nyaralni sem

A megzabolázhatatlannak tűnő infláció miatt a megkérdezettek harmada áll el a kiválasztott termék vagy szolgáltatás megvételétől.

Ez leginkább a nyári szabadságok esetében mutatkozott meg, ami egyre több ember számára lett kimondottan luxus. Ezért 43 százalékuk nem is vásárolt nyaralást, utazást magának és családjának.

Az állandó áremelkedések miatt csaknem ugyanennyien mondtak le az autóvásárlásáról és a lakásfelújításról, vagy pedig a drágább műszaki cikkek vásárlásáról.

Nem árt az óvatosság kölcsönfelvételnél

A növekvő infláció egyelőre nem nagyon tántorítja el az embereket attól, hogy hitelt vegyenek fel. Főleg, ha egyszerűen muszáj.

Ha elromlik az autó, a mosógép vagy a hűtő, akkor azt azonnal oldani kell, és ha a családi kasszában vagy a bankszámlán nincs rávaló, akkor sokan a kölcsönhöz nyúlnak.

Amire viszont a szakértők szerint nem ajánlott hitelt felvenni, azok az ajándékok, a nyaralás vagy éppen a nagyobb családi ünnepségek.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »