Megtámadták az iraki Hezbollah irodáját

Megtámadták az iraki Hezbollah irodáját

Vasárnap tüntetők megtámadták és felgyújtották a Hezbollah egyik iraki irodáját Najaf városában, az Al-Iskan híd közelében. A városban a kormányzati irodákat már előre bezárták a hétfőre bejelentett tüntetések miatt.

A tüntető polgárok mozgalma politikai reformokat követel , valamint jobb munkakörülményeket és jobb szolgáltatásokat szeretne. Ezek lesznek a pénteken kezdődött tüntetések fő követelései, azonban ezekért a követelésekért már novemberben is utcára vonultak az iraki polgárok.

A tüntetéseket szervező civil mozgalom január 20-ig adott időpontot az iraki kormány számára, hogy keressenek politikai megoldást a polgárok követeléseire, legfőképpen az elmaradottabb déli kormányzóságokban. A tüntetők már több utat lezártak és kormányzati intézmények, valamint egyetemek tartanak zárva miattuk.

A tiltakozókat az dühítette fel, hogy Adel Abdel Mahdi iraki ügyvivő miniszterelnök még nem vonta felelősségre azokat akik korábban a tüntető civilekre lőttek. Az amerikai és az Öböl menti sajtó sugallatára a tiltakozók az ,,Irán barát ,, milíciákat vádolják az erőszak kirobbantásával.

Hírdetés

Azonban kifejezetten érdekes tény, hogy közel-keleten minden tüntetés körül megjelenik az amerikai sajtó (CIA) és hirtelen erőszakossá fajultak a tüntetések. Iránban is és Irakban is több video felvétel tanúsítja, hogy a tiltakozó tömegben külföldi ügynökök vegyültek el akik mind a tüntetőkre, mind pedig a rendőrökre tüzet nyitottak, hogy azok azután egymást támadják.

Az október óta tartó iraki tüntetéseken eddig 460 ember halt meg és 25 000 fő megsebesült. Az ez ellen való tiltakozás miatt Moqtada Al-Sadr iraki politikus január 24-re több millió fős tüntetést hirdetett meg. A tiltakozás legfontosabb pontja azonban az amerikai csapatok iraki jelenléte elleni demonstráció.

Orientalista.hu-Al-Isfahani (Al-Arabiya)

Sharing is caring!


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »