Megtámadták a lapunknak nyilatkozó szíriai katonákat

Megtámadták a lapunknak nyilatkozó szíriai katonákat

Hiába kötöttek tűzszünetet Szíriában a harcoló felek, az elmúlt héten már több százszor megsértették az egyezményt. A Magyar Nemzet Online-nak korábban megszólaló Köztársasági Gárda tagjait is támadás érte Damaszkusznál.

Sajátos módon értesülhetett az MNO a vasárnapi damaszkuszi eseményekről: portálunknak a szíriai Köztársasági Gárda egyik dzsobari tisztje jelezte, hogy az általunk korábban megszólaltatott katona, Hedr Szóbh is megsebesült abban a támadásban, amit az iszlamista Rahman Légió intézett ellenük a tűzszünet idején.

A támadásról nem sokkal később közvetlenül is meggyőződhettünk: Hedr Szóbh idővonalát a Facebookon ellepték a jókívánságok, hogy mielőbb gyógyuljon fel. Ahmad Hazna, a Köztársasági Gárda 105. brigádjának dzsobari parancsnoka pedig elmondta: az iszlamisták váratlanul támadtak rájuk, a repeszszilánkok több katonájukat is megsebesítették. Azonban ezúttal szerencsések voltak: csak könnyebb sérüléseket szenvedtek, ami után elszállították őket a közeli kórházba.

Júniusi cikkünkben megszólaltattuk a katonai egység videósát, Vasszim Isszát is, aki most jelezte: a támadás idején éppen videót készített, így megörökítette az akna becsapódásának pillanatait, ezt a képkockát fényképként is elkészítette a filmből.

Nem nyugszanak a fegyverek Dzsobarnál

A szíriai főváros Dzsobar nevű kerülete több éve a kormánycsapatok és a felkelők összecsapásának színhelye. Korábban bemutattuk, hogy a Köztársasági Gárda tagjai hogyan próbálják megtörni az iszlamista Rahman Légió támadásait: akkor alagutat ástak a lázadók állásai alá, majd a levegőbe repítették az ellenség főhadiszállását. A frontvonalak azonban azóta sem változtak meg a kerületben.

 

De a Washington és Moszkva által idén másodjára tető alá hozott fegyverszünet sem hozott békességet Dzsobarban. A Szíriában kiterjedt tudósítóhálózattal rendelkező libanoni portál, az Al Masdar News szerint pénteken az iszlamista lázadó csoportok, a Dzsais al-Iszlam és a Rahman Légió meglepetésszerű támadást intéztek a kormányerők ellen, akiknek végül  sikerült visszaverniük a támadást. Az összecsapás azonban a hétvégén sem hagyott alább, egy idő után a légierő is bekapcsolódott a harcba, de különösebb eredmény nélkül, ugyanis a frontvonal megmerevedett.

Összeomlik a tűzszünet

Máshol sem igyekeztek a háborús felek betartani a tűzszünetet: az orosz védelmi minisztérium szerint az egyezmény életbe léptetése után csak szombatig 199-szer szegték azt meg. A hét végén pedig különösen nagy számban érkeztek jelentések a szíriai tűzszünet megsértéséről. A kormány vasárnap a fegyvernyugvás életbe lépése óta először bombázta Aleppó felkelők uralta részét, az állami média pedig előzőleg arról számolt be, hogy a felkelők tüzérségi támadás alá vették az észak-szíriai város lakott területeit.

Végül vasárnap éjfélkor lejárt a szíriai kormány által meghirdetett fegyverszünet, amelynek meghosszabbításáról hétfőn egyelőre nem hangzott el semmilyen bejelentés. Az ellenzék szerint „kudarcot vallott” a Washington és Moszkva által idén másodjára tető alá hozott fegyvernyugvás.

Kevés az esély az újrakezdésre

Nem sok jót ígér egy újabb fegyverszünet megkötéséhez az Egyesült Államok vezette koalíció által végrehajtott deir-ez-zauri légicsapás sem, melyben legalább 90 kormánykatona vesztette életét, és több mint százan megsebesültek. Azóta Moszkva és Washington folyamatosan egymást vádolja a tűzszünet felborításával.

A Pentagon tévedésnek minősítette a támadást, mondván, hogy a kormányerőket ezúttal összetévesztették az Iszlám Állammal. Oroszország azonban összehívta az ENSZ Biztonsági Tanácsát, ami süketek párbeszédének bizonyult: az amerikai nagykövet, Samantha Power el is hagyta a tárgyalótermet orosz kollégájának, Vitalij Csurkinnak a felszólalása miatt. Az orosz diplomata ugyanis jelezte: az Egyesült Államok két kötelezettségét is megsértette, az ellenségeskedések megszüntetése ügyében még februárban nyélbe ütött megállapodást, és megszegte a szíriai kormánynak két évvel ezelőtt, a légi csapások megindításakor tett ígéretét is. Csurkin emlékeztetett: Washington megígérte Damaszkusznak, hogy a kormány fegyveres erejének hadállásait nem támadja.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »