Megtalálták Petőfi Sándor földi maradványait

Mi történt 25 éve ezen a napon? 1989. július 18. kedd: Bonnban növekvő aggodalmat vált ki, hogy egyre több NDK állampolgár kísérli meg a jogellenes határátlépést Magyarországról Ausztriába. A módosított honvédelmi törvény értelmében 12 hónapra csökkent a felsőfokú végzettségű hadkötelesek sorkatonai szolgálatának időtartama.

Bonnban növekvő aggodalmat vált ki, hogy egyre több NDK állampolgár kísérli meg a jogellenes határlátlépést Magyarországról Ausztriába. Nyugatnémet kormánykörökben attól tartanak, hogy az NDK hatóságai a jövőben drasztikusan korlátozhatják a Magyarországra utazók számát – írja a Berliner Morgenpost. A napilap szerint az elmúlt három hétben a műszaki határzár lebontásának megkezdése óta hivatalos bonni adatok szerint az NDK hatvan állampolgára jutott át az osztrák-magyar határon, de valójában számuk ennek háromszorosa lehet, mivel nem mindegyikük jelentkezik az osztrák hatóságoknál. Akiknek nem sikerül az átjutás, legrosszabb esetben azzal számolhatnak, hogy kiadják őket az NDK-nak. Másoknak bepecsételik az útlevelébe, hogy Magyarországot 24 órán belül el kell hagyniuk. Közülük sokan a hazatérés helyett az NSZK budapesti nagykövetségét választják, amely már zsúfolásig megtelt az NDK állampolgáraival.

Hírdetés

A módosított honvédelmi törvény értelmében 12 hónapra csökkent a felsőfokú végzettségű hadkötelesek sorkatonai szolgálatának időtartama. Ennek értelmében 1989. augusztus elsején soron kívül leszerelik azokat az 1988 augusztusában bevonult sorkatonákat, akik egyetemet, főiskolát végeztek, függetlenül attól, hogy tanulmányaikat korábban nappali, esti, vagy levelező tagozaton folytatták.

Wojciech Jaruzelski, a LEMP KB első titkára hivatalosan bejelentette, hogy jelölteti magát köztársasági elnöknek. A PAP lengyel hírügynökség szerint a bejelentés Jaruzelski és kommunista képviselők találkozóján hangzott el.

A TASZSZ jelentése szerint a magyar-szovjet-amerikai közös expedíció, amely néhány hónapja kezdte meg helyszíni kutatásait, állítólag megtalálta Petőfi Sándor földi maradványait Barguzin településen, a Bajkál-tó körzetében. Pécsi Sándor, a ,,Petőfi bizottság” sajtószóvivője arról tájékoztatta a szovjet hírügynökséget, hogy a nagy magyar költő és forradalmár mellett azonosították egy dekabrista forradalmár maradványait is.


Forrás:inforadio.hu
Tovább a cikkre »