Megtalálták az Iszlám Állam föld alatti hálózatát

Az Iszlám Állam által épített föld alatti járatok titkos hálózatát fedezték fel egy iraki városban. Az alagutakban hálóhelyiségek, homokzsákok, világítás, valamint bombák készítéséhez szükséges eszközök is voltak.

A föld alatti alagútrendszert a kurd erők tárták fel, akik a hónapban szabadították fel a várost, véget vetve a terrorszervezet több mind egy éve tartó uralmának – írja a Daily Mail.

Shamo Eado, az iraki kurd harcosok egyik parancsnoka azt mondta: mintegy 30-40 alagutat fedeztek fel a városban. Az árkokat azért áshatták, hogy fegyverek és robbanóanyagok tárolására és a föld alatti szabad mozgásra használják, valamint el tudjanak rejtőzni a légi csapások elől – tette hozzá.

Hírdetés

Az alagutak elhagyatott házakba vezetnek, szűkek, és csak épp annyira magasak, hogy egy felnőtt fel tudjon egyenesedni benne. A hálózat egyik része egy bunkerre hasonlít, melyben takarókat, párnákat, illetve a Korán egy porosodó példányát is megtalálták.

Az alagút egy másik részén lőszerekre, amerikai gyártmányú töltényekre és bombák készítéséhez szükséges eszközökre bukkantak.

Úgy vélik, a terrorszervezet a védelem és a szabad mozgás érdekében az általa ellenőrzött terület egészén alagutakat áshatott. Az Iszlám Állam 2014 augusztusában vette ellenőrzése alá Sinjar városát, melynek során főleg jazidi lakosok ezreit ölték meg vagy fogták el.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »