Megtalálták a tálibok az afgán női röplabda-válogatott egyik játékosát – és lefejezték

Megtalálták a tálibok az afgán női röplabda-válogatott egyik játékosát – és lefejezték

Az Afganisztánt húsz év után újra a hatalmukba kerítő tálibok kivégezték a női röplabda-válogatott egyik játékosát – írja az Independent perzsa nyelvű kiadása alapján a New York Post.

Mahdzsabin Hakimit egy tisztogatási akcióban fejezték le, amely éppen a sportolónőket vette célkeresztbe a fővárosban, Kabulban.

Hírdetés

Kivégzésének időpontjáról egymásnak ellentmondó információk láttak napvilágot. A halotti bizonyítványt augusztus 13-ra állították ki, de úgy tűnik, a valódi időpont október elején lehetett. Családját a tálibok megfélemlítették, a haláláról a válogatott edzője tett bejelentést. Ő életét féltve anonimitást kért, és Szuraja Afzali néven nyilatkozott a sajtónak. Azért szólal meg – mondta –, hogy felhívja a figyelmet azokra veszélyekre, amelyek a nőkre leselkednek a tálib uralom alatt.

A válogatottnak mindössze két olyan játékosa van, akinek sikerült elmenekülnie Afganisztánból. Egyikük, Zahra Fajazi a BBC-nek még szeptemberben arról beszélt, hogy a tálibok megölték az egyik játékostársát. Korábban a női futballválogatottnak sikerült elhagynia a közép-ázsiai országot.

A nyugati erők kivonulása után a tálibok egy három hónapos offenzíva záróakkordjaként augusztus 15-én foglalták el Kabult, ahonnan az evakuálást kihasználva sok afgán is menekülni kezdett. A férfi futballválogatott egyik játékosa egy induló amerikai repülőgépről zuhant a halálba.

(Index)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »