Megtalálták a pátyi bűzös patak szennyezőjét

Megtalálták a pátyi bűzös patak szennyezőjét

Tisztítatlan szennyvizet engedett egy szennyvíztisztító telep a Páty és Biatorbágy között található Füzes-patakba, a súlyos környezetkárosítás miatt a Pest Megyei Főügyészség az illetékes környezetvédelmi hatósághoz fordult.

Az ügyészség tudomására jutott, hogy egy patakba szennyvíz folyik, amelyet pont egy szennyvíztisztító enged a vízbe – áll a főügyészség közleményében. A közlemény nem nevezte meg sem a patakot, sem a szolgáltatót, ugyanakkor az MTI megkeresésére megerősítették, hogy a Füzes-patakról van szó.

Az ügyészség vizsgálatot indított az ügyben. A patak forrásának tövében lévő szennyvíztisztító telep csak szigorú feltételekkel kapott korábban engedélyt a működésre, így előírták, hogy az üzemeltetés során a felszín alatti vizek minősége nem veszélyeztethető, a patakba még váratlan veszélyhelyzet esetén sem kerülhet nyers szennyvíz – írták.

A helyszínen az engedélyben előírtak ellenére a szennyvíztisztító telephelyének sarkában lévő kifolyó résznél, ugyanott, ahol a patak ered, “jelentősen erős szaghatás volt tapasztalható” – fogalmazott közleményében a főügyészség.

Hozzátették: a patak vízfelszínén tisztítatlan szennyvíz nyoma,

emberi fekália és szennyvíziszap, vagyis a szennyvíztisztítás után keletkező hulladék

Hírdetés

volt. A szennyezés terjedelmes szakaszon, több száz méteren haladt előre a közeli város felé, a víz folyásának irányába – írták.

“A patak a városban szabadidős tevékenységet nyújtó helyszíneken folyik át, és a város központi részén belefolyik egy másik patakba. Mindez közvetlen veszélyt jelent a lakosság és az élővilág számára, mivel a tisztítatlan szennyvíz folyamatosan szennyezi a felszíni és felszín alatti vízkészletet, amely kétszázszorosára növeli a bakteriális szennyezés értékét” – írták.

Úgy fogalmaztak: a közérdekvédelmi feladatokat ellátó ügyészség rendelkezésére álló adatok azt támasztották alá, hogy

a szennyvíztisztító telep a jogszabályokat súlyosan megszegve üzemelt,

ezért a környezetkárosítás mielőbbi megszüntetés érdekében az ügyészség intézkedett, hogy az illetékes hatóság lefolytassa a szükséges eljárást.

A Füzes-patakról egyébként a Heti Napló forgatott még a nyáron. Az alábbi riportban ez a rész a 6. percnél kezdődik.

Az MTI megkeresésére a főügyészség azt közölte, hogy az illetékes környezetvédelmi hatósághoz fordultak az ügyben.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »