Megtalálták a Földbe csapódó aszteroidák fő forrását

Megtalálták a Földbe csapódó aszteroidák fő forrását

Régóta foglalkoztatja már a tudósokat, hogy a Földet eltaláló meteoritok vajon honnan származhattak. Összességében több ezer űrkőzetet találtak már, ám csupán 6 százalékuk forrása volt ismert. Ez az arány azonban most 70 százalékra ugrott fel.

miután egy új kutatás során sikerült nyomon követni a becsapódott kőzetek eredetét, a szakemberek úgy vélik, hogy azok 70 százalékáért három fiatal aszteroidacsalád tehető felelőssé. Az új felfedezés a Naprendszer történetét is segíthet jobban megérteni – írja a HVG.

A Karin, a Koronis és a Massalia a fő aszteroidaövben történt ütközések során jött létre: a Karin 5,8, a Koronis 7,5, a Massalia pedig 40 millió évvel ezelőtt. Ez azt jelenti, hogy viszonylag fiatal képződményekről van szó – tekintve, hogy a Naprendszer 4,5 milliárd éves.

Michaël Marsset, a kutatást végző Európai Déli Obszervatórium egyik tudósa szerint logikus lenne azt gondolni, hogy a földi becsapódásokért az aszteroida-övben található összes égitest felelős, de valójában nem így van: csupán három család tekinthető a Föld szempontjából „ludasnak”.

Hírdetés

A korábban feltárt égitestek a Holdról, a Marsról, valamint az aszteroida-öv egyik legnagyobb objektumából, a Vestából származtak, ám ez csak az összes megtalált meteorit mintegy 6 százalékát jelentette.

A kutatók ezért először teleszkóppal vizsgálták meg az aszteroida-övben található égitestek összetételét, majd számítógépes szimulációt végeztek annak felderítésére, hogy miként mozogtak korábban. A végső megoldást az a kémiai kapocs jelentette, ami a meteoritokat és az aszteroida-öv aszteroidáit kötötte össze.

A szakemberek szerint olyan nagy ütközések, mint ami a három aszteroida-családot létrehozta, 30–50 millió évente történik. Ehhez képest most 8 millió év leforgása alatt volt három ilyen esemény is.

HVG


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »