Megtagadta a fiatal lány, hogy robbantson

Megtagadta a fiatal lány, hogy robbantson

Nem csak kettős robbantásos merényletet terveztek a dikwai menekülttábornál, az egyik megbízott lány viszont nem teljesítette a parancsot.

Letépte magáról a robbanószerrel felszerelt mellényt a Boko Haram által elrabolt tinédzser lány, majd elmenekült – számolt be róla a The Guardian. A terrorszervezet azt kívánta elérni, hogy a nő két társával együtt robbantsa fel azt a zsúfolt nigériai tábort, ahol apja is tartózkodhatott. A fogoly félt szembemenni az utasítással, de végül nem teljesítette, és sikerrel megszökött.

Legalább ötvennyolcan meghaltak

A lány tettével egyedül maradt: két társa teljesítette, amit rájuk bíztak, és felrobbantotta magát a Nigéria északkeleti részén lévő Dikwa menekülttáboránál, legalább 58 ember életét kioltva. A The Guardian cikke szerint ez az egyik első bizonyíték arra, hogy a Boko Haram által kiküldött fiatal öngyilkos merénylők tisztában lehetnek azzal, mi vár rájuk. A lány kikérdezésében segédkező Modu Awami arról beszélt: „A lány azt mondta, félt, mert tudta, hogy emberek életét venné el. De félt szembemenni annak a férfinak az utasításaival is, aki a táborba vitte őt.”

Hírdetés

Két társát is győzködte

A lány azon ezrek között volt, akiket a terroristák hónapokra foglyul ejtettek – számolt be róla Ngala kormányzati terület szóvivője, Algoni Lawan. „Megvallotta operatív tisztjeinknek, hogy aggódott, ha megteszi, amivel megbízták, megöli az apját, akiről úgy tudta, a táborban van” – mondta csütörtökön Lawan. A lány meg is próbálta rábeszélni két társát, hogy ne teljesítsék, amivel meg lettek bízva, de nem tudta meggyőzni őket. Két nappal a robbantás után egyébként még mindig nem tudni az áldozatok pontos számát, mivel holttestek hevertek mindenütt a tábor területén. Awami közölte, nem tud pontos számot mondani, miután teljesen széttépte az áldozatok, nők, gyerekek és különböző korú menekültek testét a robbanás.

A lány elbeszélése megerősítést nyert, miután a katonákat elvezette a fel nem robbant mellényhez is – jelentette ki Awami. A szökött nőt jelenleg felügyelet alatt tartják, és már információt adott más tervezett merényletekről is.

Dikwa menekülttáborában csaknem ötvenezer ember él, akik a Boko Haram terrorszervezet elől menekültek el. Az Egyesült Államok vezetése csütörtökön felszólalt a robbantások kapcsán, és a biztonság megerősítését sürgette.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »