Megszűnt az 1-es villamos

Menetrend módosításának eredményeként pénteken több mint száz év után végső útjára indult az 1-es villamos utolsó szerelvénye. Az utasokat a jövőben az 1-es jelzésű tram-train (a Szeged és Hódmezővásárhely között közlekedő vasútvillamos) szállítja a rókusi vasútállomás és a szegedi nagyállomás között. Az 1-es villamos utolsó szerelvénye pénteken este 10 óra előtt egy perccel indult Szeged vasútállomásról, a jártra körülbelül tucatnyi utas szállt fel, hogy a történelem részévé válhasson – írta a szegedma.hu. Utolsó útján a villamosvezető azt a táblát rakta ki a jármű elejére, amelyet az 1980-as évek eleje óta nem láthattak a szegediek. A kiíráson a Szeged pályaudvar – Április 4 útja – Zrínyi utca – Kelemen utca – Széchenyi tér – Kossuth Lajos sgt. – Rókus pályaudvar útvonal volt olvasható.

A villamos története egészen a Szegedet romba döntő 1879-es nagy árvízig nyúlik vissza, amikor a város pályázatot hirdetett lóvasút létesítésére, amely a villamos maival csaknem azonos útvonalán indult el 1884. július 1-jén. A lóvasút 27 éven át működött, majd a pályán 1908. október 1-jén indult el a villamosközlekedés. A vonal 1943-ban kapta meg az 1-es jelzést, addig a városban nem számozták a tömegközlekedés vonalait. A következő évtizedekben többször átalakították, majd 1971-ben megszűnt Szegeden a teherszállítás a villamospályán.

Hírdetés

Az 1-es villamos pályájához kapcsolódva szárnyvonalaként 2012-re készült el a 2-es vonal, amely a vasútállomástól az Európa Ligetig szállítja az utasokat. Az új 2-es vonal indulása után, 2013 tavaszától az 1-es villamosok már a korábbinál jóval ritkábban, csupán óránként jártak, mert az 1-es vonal önálló szakaszán alacsony volt az utasszám. 2020 augusztusától hétvégente egyáltalán nem közlekedett már. Mivel a Szegedet Hódmezővásárhellyel összekötő tram-train az 1-es villamos minden megállóját érinti, és jóval gyakrabban indulnak járatai, a város legöregebb tömegközlekedési járata gyakorlatilag feleslegessé vált.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »