Megszűnt a veszettség

Megszűnt a veszettség

Hét évvel ezelőtt jegyezte a Kovászna Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság az utolsó veszettségi esetet – hangzott el a prefektúra keddi sajtóértekezletén.

Örsi Csaba, az intézmény vezetője szerint a nyilvántartásba vételi és oltási kampányok az elmúlt években sikeresek voltak, és jelenleg százszázalékosnak mondható az oltottság a gazdákkal rendelkező kutyák és macskák körében, de a vadállatok esetében sincs gond.

Hírdetés

Az ügyvezető igazgató újságírói kérdésre válaszolva elmondta, lezárult az idei nyilvántartásba vételi kampány, amelyet minden évben elvégeznek. Ennek során azt ellenőrzik, hogy az állatok rendelkeznek-e azonosító csippel, illetve az oltásokat is megkapják-e. Ami az oltottsági szintet illeti, elmondta, hogy a kutyák esetében ez meghaladja a száz százalékot, illetve becslésük szerint a megyei állomány mintegy 95 százaléka nyilvántartásba van véve. Az adatbázis szerint a megyében 18 931 kutya, illetve 5009 macska van nyilvántartásban, ezek mindenike rendelkezik oltással. A kóbor, gazdátlan kutyák esete más, ezek kezelése az önkormányzatok feladata. Ez befogást jelent, majd a menhelyen történő elhelyezést, ahol az állatokat beoltják, ivartalanítják és azonosítóval is ellátják.

Örsi Csaba azt is elmondta, hogy hét évvel ezelőtt jegyezték az utolsó veszettségi esetet a megyében, az említett kampány pedig minden évben sikeresnek bizonyult. A helyzet kimondottan jó a vadállatok esetében, csalik révén sikerült megoldani az immunizálást. Ezt az erdőkben éppúgy végzik, mint a települések közelében, és utólag azt is ellenőrzik, hogy rendben ment-e az immunizálás. Az elmúlt években ezen a téren sem tapasztaltak gondokat.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »