Megszűnő bérletek, új kedvezmények a MÁV-nál, és ajánlatot kapott Budapest

Megszűnő bérletek, új kedvezmények a MÁV-nál, és ajánlatot kapott Budapest

Lázár János építési és közlekedési miniszter egy debreceni sajtótájékoztatón ismertette a közlekedési tarifareformmal (a közösségi közlekedés finanszírozásának átalakítása) kapcsolatos döntéseket és terveket, köztük a Budapest Bérletre vonatkozó ajánlatot.

Mint a tárcavezető elmondta, 2023-ban a vármegye- és országbérlet bevezetése sikeresen végbe ment, minden 10 eladott bérletből 9 ilyen volt, összesen 4 millió darabot vásároltak az utazók. Abban az évben többen utaztak a MÁV és a Volánbusz járatain, mint korábban – hangsúlyozta, majd Lázár János felsorolta a tapasztalatok alapján született, március 1-jével érvénybe lépő döntéseiket:

Bérletreform: minden bérletet megszüntetnek a vármegye- és országbérleten kívül – ezeket veszik, nincs értelme fenntartani a többit

Új, kedvezményes napijegy: vármegye 24 (999 forint), Magyarország 24 (4999 forint) – a magyar állam által működtetett MÁV-Volán összes járatán egy napig érvényes jogosultságok vármegyei vagy országos szinten

A kedvezményrendszer felülvizsgálata: jelenleg 65 kedvezmény van érvényben különböző csoportok, egyének számára, de csak 22 marad meg.

Az 50 százalékos kedvezmények maradnak csak életben, de másként.

Megszűnnek a külön kedvezményes igazolványok. Jól járnak például a közalkalmazottak (oktatás, egészségügy), akik eddig évi 12 alkalommal féláron utazhattak, de ezentúl korlátlan utazási lehetőségük lesz 50 százalékos árakon, ha regisztrálnak. A 65 év felettiek ingyen utaznak, ez megmarad, és javasolják, hogy március 1-jétől a 14 év alattiaknak se kelljen fizetniük. A 14-25 év közöttiek 50 százalékos áron utazhatnak majd, ha nem vesznek vármegye- vagy országbérletet, amelyeken továbbra is 90 százalékos kedvezmény lesz.

Egyes 65 év alatti nyugdíjasok most kedvezményes utazásra jogosító igazolvánnyal bírnak, számukra a kedvezményes vármegye- és országbérlet lesz elérhető. Aki most a 90 százalékos kategóriában vannak, ők ingyen utazhatnak majd

a tervek szerint (nagycsaládosok, fogyatékkal élők, tartós betegek, korábban magyar igazolvánnyal utazók).

Hírdetés

Készpénzmentesítés: 2024 szeptembertől lehetővé teszik a sárga Volánbuszokon a kártyás fizetést, adminisztrációs díjat – 200 forint – kap a készpénzes fizetés.

Országbérlet kiterjesztése: minden osztályon korlátozás nélkül igénybe vehető lesz (IC-ken is például).

Az intézkedésekkel többet keres a kormány, mint amennyi kiadása lesz ezek miatt, mert többen fognak utazni, ígérte Lázár János. Több a bevétel például az ország- és vármegyebérletekkel, mint korábban, emlékeztetett.

Budapesti ügyek – végső ajánlat

A kormány tisztában van a főváros GDP-hez való hozzájárulásának mértékével, ahogy az agglomeráció közlekedési helyzetével is. Nincs szándékukban senki életének nehezítése – fogalmazott Lázár János. Megjegyezte, hogy a budapestiek már így is kiváltságos helyzetben vannak a vidékiekhez jépest, jelenleg is többlettámogatásban részesülnek. Mint mondta: minden évben 6 milliárdos forintos összegről megy a vita, miközben a főváros „térdig jár a pénzben”, ahogy Lázár János keményen fogalmazott.

Amikor a HÉV átkerült a MÁV-Volán kezelésébe, megállapodás született 2023. december 31-ig egy bérletrendszer keretében ezek közös működtetéséről.

Az állam közszolgáltatást biztosít a HÉV-vel, a Volánnal és a MÁV-val, ezért Lázár János szerint valakinek fizetnie kell, a fővárosnak vagy az utasoknak. Budapest vezetése nem fogadta el az állam korábbi – a tárcavezető szerint méltányos – ajánlatát, és tartozik a 2022-es és a 2023-as, az államnak fizetendő összeggel.

Mint mondta, tettek egy „végső ajánlatot: mi elfogadjuk a Volán-, a HÉV- és MÁV-járatokon a Budapest-bérletet, a budapesti önkormányzat pedig fogadja el az ország- és vármegye Űbérleteket. Március 1-jéig áll az ajánlatom” – jelentette be Lázár János.

Cikkünk frissül.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »