Megszűnnek járatok a 4-es metró miatt

Egyre népszerűbbé válik a 4-es metró a BKK szerint, míg a felszíni járatok vesztettek jelentőségükből, ezért átalakították a buszok menetrendjét, közlekedését. Az okok között azért ott van az uniónak fizetendő hatalmas összeg is, melyet az M4-es építéséhez kaptunk.

Mintegy négyezer észrevétel tanulmányozása és az önkormányzatokkal való többszöri egyeztetések után döntött közlése szerint a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a felszíni közlekedés változásairól. Minderre azért volt szükség, mert a 4-es metró két évvel ezelőtti átadása átalakította a közlekedési szokásokat – írta a központ. Ezenfelül persze az is szempont, hogy az unió mintegy 180 milliárd forinttal támogatta a metróberuházást. Ha nem teljesítjük határidőre a napi előírt közel 500 ezres utasforgalmat, vissza kell fizetnünk az összeget. A korábbi mérések szerint naponta mintegy 150-200 ezer utas használta az M4-es vonalat.

Az utasforgalmi felmérések szerint ugyanis a metróval párhuzamos útvonalon haladó járatok veszítettek népszerűségükből. Nézzük, hogyan változnak június 4-étől a menetrendek.

Nem lesz 107, sem 233

Megszűnik a 107-es járat, amit a budai szakaszon a 7-es, a 114-es, a 213-as és a 214-es pótol majd, míg Pesten a meghosszabbított 8-as busz. A 7-es busz sűrűbben közlekedik majd. A 8-as busz útvonalát meghosszabbítják, Kelenföld vasútállomástól Újpalota, Nyírpalota útig tart majd. A 8-as egyik végállomása eddig a Keleti pályaudvar volt. A csuklós járművek innen a Nyírpalota útig a 107-es megállóit érintik majd. (Azaz többek közt Zugló vasútállomást, a Tisza István teret és a Bosnyák teret.) A 8-ast átnevezik 8E-re. Bevezetik a 108E járatot, ami a Gazdagréti tér és Újpalota, Nyírpalota út között jár majd. Ez módosított formában kiszolgálja a 239-es busz útvonalát is, megáll Kelenföld vasútállomásnál is. Hiába kérték többen, a 239-es busz megszűnik. (Eddig a Gazdagréti tér és a Bosnyák tér között járt.) A 133-as buszt átnevezik 133E-re, és más megállóhelyeken közlekedik majd: Budán megáll majd a Háros utcánál, Savoyai Jenő téren és az Építész utcánál is. A tervekben még az szerepelt, hogy álljon meg a Vágóhíd utcánál is, de a Kelenföldi Erőműnél ne. Előbbi mellőzésére a döntés szerint a menetidő szinten tartásának érdekében van szükség. A Kelenföldi Erőműnél ugyanakkor a 133E is megáll majd, ahogy többen kérték. Pesten a busz megáll még pluszban a Március 15. térnél, az Urániánál és a Miskolci utca/Csömöri útnál is, az Apolló utcánál viszont nem.

Hírdetés

Kimenne a Móriczig a 114-gyel? Megteheti majd!

A 233-as nem közlekedik a továbbiakban, a Rózsakerti lakótelep és a Baross Gábor-telep térségben a 101B és a 101E pótolja majd, a Nagytétényi út–Budafoki úton pedig a 33, a 133E és a 114. A 233 eddig Budatétény vasútállomás (Campona) és Újpalota, Nyírpalota út között járt, érintve többek közt a Városház teret, a Galvani utcát, a Szent Gellért teret, az Astoriát és a Keletit. A 101E az eddigi 101-es busz lesz, de bővül az üzemideje: reggel öttől este tízig jár majd. A 101-es Kelenföld vasútállomás és Budatétény vasútállomás (Campona) között járt. Csúcsidőben jár majd továbbá minden második járatként a 101B is, ami a Terv utca után a VII. utcát, Dózsa György utat és a Minta utcát is érinti majd. Aztán jön a Rózsakert utca, majd az ismert útvonalon tér vissza Kelenföld vasútállomáshoz is. A 101B viszont a 101E-vel szemben nem áll meg a Camponánál. A 114, illetve a 213 és a 214 is meghosszabbított útvonalon jár. Eddig a Kosztolányi Dezső tér volt a végállomás, eztán a Móricz Zsigmond körtér lesz. A 214-es a 213-ashoz hasonlóan a Kondorosi úton tér majd át a Fehérvári útról a Tétényi útra. Ez tehát a Csurgói út érintését jelenti, ugyanakkor kimarad majd például az Andor utca és az Etele út/Fehérvári út. A 214-es viszont csak csúcsidőszakban közlekedik majd. A 114 az Albertfalva utca mellett megáll majd Albertfalva kitérőnél és a Kalotaszeg utcánál is. A 178 változatlan útvonalon közlekedik, de megáll a Március 15. téren is. A 110 és a 112 utasai is változásokra készülhetnek: a Thomán István utcai végállomás és a Keleti pályaudvar között nem lesz gond, viszont hétköznap késő este, szombat kora reggel és késő este, vasárnap pedig egész nap nem lehet majd velük eljutni a Keletitől a Bosnyák térig.

A Sasadi útnál több járatra szállhat majd fel

A 153 és a 153A eddig elérhető volt hétvégente is, eztán egyik sem lesz, sőt, a 153A teljesen megszűnik. Előbbi az Őrmezőnél betér majd a Kérő utca felé, Kelenvölgynél pedig a Bazsalikom utca felé. A 153A szerepét a 154 veszi át, ami viszont már teljes nappali üzemidőben jár majd. Ugyanakkor Kelenföld vasútállomás és a Kosztolányi Dezső tér között nem az eddigiek szerint jár majd a busz, hanem az 53-ashoz hasonlóan a Budaörsi úton fog menni, tehát nem érinti az Infopark térségét. 154B jelzéssel azért reggelente ezután is elmegy majd a korábbi Neumann János utcai végállomásig. Az 58-as útvonalát viszont meghosszabbítják, ez megy majd az Etele út–Tétényi úton keresztül Újbuda központig. (Tehát az eddigiek helyett nem a Kelenföld vasútállomás lesz a végállomás.) Megszűnik a 253-as busz is. Helyette ott lesz továbbra is a 17-es és 61-es villamos. A 253 eddig a Móricz Zsigmond körtér és Kelenföld vasútállomás között járt. Módosul a 187-es útvonala: Kelenföld vasútállomástól a Budaörsi úti új csomóponton halad. A Kőérpataki dűlőnél szállna fel? Ezután nem fog, Kamaraerdő felé haladva is a Keserűvíztelepnél lesz a megálló. Kelenföldről indulva is lesz már megálló a Sasadi úton. Utóbbi helyen, a Sasadi úton megállnak majd a 40E, 172, 172B173, 188E és 272-es járatok is, viszont a Gazdagréti úti megállóhelyen ezek már nem. Megszűnik a 258-as is, de ott lesz helyette az 58 és a 250. A 158 hétköznap napközben is jár majd, de hiába lehetnek nyitva vasárnap újra a nagyobb üzletek, vasárnap továbbra sem fog, így nem lehet majd kimenni vele ekkor a Savoya Parkig. A 251-es nem tér már be a Városház térhez a Savoya Park felé, viszont ráfordul majd a Leányka utcára.

Ha részletes menetrendekre kíváncsi, a BKK oldalán megtekintheti majd a változásokat. Csütörtökön már beszámoltunk róla, hogy a 178-as busz megmenekül „az Alagút poklától”, marad az útvonala, csak egy új megállót kap.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »