Megszületett a Néppárt döntése: felfüggesztik a Fidesz tagságát

Megszületett a Néppárt döntése: felfüggesztik a Fidesz tagságát

Az Európai Néppárt úgy döntött, hogy a Fidesz tagságát határozatlan időre felfüggesztik, és egy ezután felállítandó háromtagú különbizottság („három bölcs”) vizsgálatához és kiértékelő jelentéséhez kötik a jogok esetleges visszaállítását.

Az Európai Néppárt elnöksége a Fidesz tagságának korlátlan ideig tartó teljes felfüggesztését javasolta, de végül Orbán Viktornak sikerült elérnie, hogy ez egy háromtagú különbizottság kiértékelésééig tartson.

Wolfgang Schüssel volt osztrák kancellár, Herman van Rompuy, az EU-tagországok állam-, illetve kormányfőit összefogó Európai Tanács volt elnöke és Hans-Gert Pöttering, az Európai Parlament (EP) volt elnöke alkotná a „három bölcs” tanácsát a Fidesz néppárti tagságának ügyében. Ennek a különbizottságnak az lenne a feladata, hogy folyamatosan vizsgálja, változtat-e eleget a Fidesz ahhoz, hogy jogait visszaállítsák majd. Ezt már a Néppárt elnökségének eredeti javaslata is tartalmazta.

Hírdetés

Szerda reggel a kormánypárti sajtóban olyan vezér- és véleménycikkek jelentek meg, amelyek a Fidesz és az Európai Néppárt közelgő szakítására készítették fel a közvéleményt. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a döntés előtt kijelentette az MTI-nek: a Fidesz a felfüggesztést nem tudja tudomásul venni, ilyen döntés esetén azonnal elhagyja a Néppártot. Gulyás ugyanakkor azt is hozzátette: ha a kizárás alaposságának vizsgálatára létrejön egy „három bölcsből” álló bizottság, a Fidesz önkéntes döntéssel azt vállalja, hogy a testület munkájának lezárultáig nem vesz részt a Néppárt testületeinek munkájában.

Frissítjük!

(Fotó: Szecsődi Balázs/MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda)

Orbán kilépést és új pártcsalád alakítását helyezte kilátásba

A Mérce szúrta ki, hogy a BBC brüsszeli tudósítója szerint a magyar miniszterelnök azt mondta az Európai Néppárt szerdai gyűlésén, ha az eredeti javaslat szerint, és nem a Fidesz kérésére, felfüggesztik a pártot a Néppártban, akkor kész új EP-frakciót alakítani másokkal.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »