Megszületett a költségvetési alku Brüsszelben – Magyarország és Lengyelország kiharcolta

Megszületett a költségvetési alku Brüsszelben – Magyarország  és Lengyelország kiharcolta

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke csütörtök kora este bejelentette, hogy a brüsszeli EU-csúcson megállapodás született az uniós keretköltségvetés és a járvány miatti mentőalap ügyében. – Most elkezdődhet a csomag végrehajtása, a gazdaságaink újjáépítése – írta a Twitter mikroblogon.

Véget ért annak a napirendi pontnak a tárgyalása a brüsszeli EU-csúcson, amely a magyar és lengyel költségvetési vétó elhárítását célozta és az eredmény az lett, hogy változtatás nélkül elfogadták az állam- és kormányfők a német kompromisszumos javaslat teljes szövegét. Ezért cserébe pedig eláll a vétótól Magyarország és Lengyelország, így késedelem nélkül el tud indulni a 2021-2027-es költségvetés és a helyreállítási alap felállítása és halad az eredeti tervek útján.

Hírdetés

A brüsszeli alku azt jelenti, hogy a huszonhetek zöld jelzést adtak a magyar-lengyel-német kompromisszumnak, a kifizetésekhez csatolandó, politikamentessé tett feltételrendszernek. Az EU-csúcs plenárisán az erről folytatott vita mindössze 30-40 percen át tartott.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »