Megszólaltak a Szkripal-ügy gyanúsítottjai: azt mondják, ők csak turisták

Megszólaltak a Szkripal-ügy gyanúsítottjai: azt mondják, ők csak turisták

A Russia Todaynek nyilatkozott Alekszandr Petrov és Ruszlan Bosirov, a két orosz állampolgár, akik a brit vádhatóság szerint gyanúsíthatók Szergej Szkripal egykori orosz-brit kettős ügynök és lánya, Julija Szkripal tavaszi angliai megmérgezésével. A két férfi azt mondta, ők csak turistaként látogatták meg az angliai Salisbury városát, miután a barátaik tanácsolták nekik, leginkább azért, mert van ott egy szép katedrális.

Meg akarták látogatni a Stonehenge-et is, azonban annyira mocsaras volt a környék, hogy inkább visszamentek Londonba. A Russia Today főszerkesztője azt állítja, a két férfi kereste meg őket, hogy tisztázzák magukat.

Szerdán már az oroszok is beazonosították a két férfit, Vlagyimir Putyin elnök azt mondta, hogy két büntetlen előéletű civilről van szó. Akkor arról is beszélt, reméli, hamarosan a nyilvánosság elé állnak, és elmondják, mi történt valójában. Egy nappal később pontosan ez történt.

Hírdetés

Ezzel szemben a Scotland Yard azt állítja, elegendő bizonyítékuk van a két férfival szemben, akik nem civilek, hanem az orosz katonai hírszerzés, a GRU emberei, és az orosz állam legmagasabb szintjeitől kapják utasításokat. És abban is biztosak, hogy nem magánakció volt a mérgezés.

A britek szerint személyesen Vlagyimir Putyin orosz elnök adhatta ki az utasítást a Novicsok típusú katonai idegméreg-hatóanyaggal márciusban megkísérelt merényletre.

(Sky – Index)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »