Megszólalt Rátóti Zoltán az SZFE tavaszi félévével kapcsolatban

Megszólalt Rátóti Zoltán az SZFE tavaszi félévével kapcsolatban

Szarvas József segítőjeként tevékenykedik majd az egyetemen, és „üdvözöl” mindenkit, aki a történtek után beiratkozott a tavaszi félévre.

Tettekkel, világlátással mutatna példát Rátóti Zoltán Jászai Mari-díjas színész az SZFE új tanáraként – az egyetem kuratóriumának új tagjaként -, és a művész a Magyar Nemzetnek adott interjúban azt is elmondta, „nemzeti érzés” óra nem lesz az egyetemen.

Rátóti Zoltánra a prózai színész osztályt vezető Szarvas József segítőjeként lesz szükség, és „a színészmesterséget fogják oktatni”.

Felkérésük után mindketten egyeztettek többekkel a leendő tananyagról, illetve kielemezték, hogyan oktatták őket annak idején – Méhes László tanártársukkal együtt is, aki a leendő zenés mesterség oktatója lesz.

Felidézte, régen „a színpadi egyedülléttől, a színpadi kapcsolatfelvételtől a partnerre/partnerekre való figyelmen át a jelenetértelmezésen, -elemzésen keresztül a nélkülözhetetlen rögzítőképességig terjedt az első két év mindennapi gyakorlata. Sztanyiszlavszkij módszerét más-más irányból közvetítették felénk”.

„Huhogásnak” tartja, hogy ideológiai oktatásra készülnének, nem törekednek ígéretük szerint „átnevelésre”.

A Vas utcai épülethez és az Ódry Színpadhoz sok szép emlék köti, de

Hírdetés

„a történtek után már nem Thália felszentelt temploma”,

utalt az őszi félév bizonytalan helyzetére a tiltakozások és a blokád mentén.

„Nagy szívfájdalmam, hogy a felújítás során a Rákóczi úti épületben nem volt idő visszaállítani a régi, kis tantermi színpadokat az osztálytermekben. Az elmúlt években sajnos minden teremből kiiktatták a színpadot, ezért egy szinten történik a próba és az előadás, pedig akárhogy is vesszük, mágikus hatása volt annak, hogy első perctől fogva megtapasztalhattuk a színpadi létezést.

Az új campuson minden színészosztályban lesz színpad”

– mondta még.

Hogy miként állhat helyre a diákok és a tanárok közti bizalom az új helyzetben, arról azt mondta, arra törekedtek, hogy az osztályvezető tanárok megtarthassák a diákjai­kat, a diákok is attól a mestertől tanulhassanak, akivel elkezdték az egyetemet. Üdvözöl mindenkit, aki beiratkozott a tavaszi félévre – részéről optimista.

Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »