Megszólalt Fehéroroszország ügyében Szijjártó Péter

Megszólalt Fehéroroszország ügyében Szijjártó Péter

A külgazdasági és külügyminiszter lett kollégájával egyeztetett, és a Facebookon tett közzé egy rövid reakciót.

“Tegnap hosszasan egyeztettünk Edgars Rinkēvičs lett kollégámmal. Egyértelművé vált, hogy hasonló a helyzetértékelésünk. Abban vagyunk érdekeltek, hogy olyan, párbeszéden alapuló EU-s döntések szülessenek, amelyek nem lehetetlenítik el Belarusz és az Európai Unió jövőbeli kapcsolatépítését, valamint nem vetik vissza a Keleti Partnerség programot sem” – írta Szijjártó Péter a Facebookon.

Hírdetés

A fehérorosz elnökválasztással kapcsolatos kérdés, mint ahogy azt a tárcavezető írta, most kiemelten érdekli az európai politikai közvéleményt, . A bejegyzésből az nem derült ki, hogy a magyar kormány elismeri-e a tüntetéseket gerjesztő elnökválasztási eredményt és hogyan reagál az azóta zajló eseményekre.

Az országban a vasárnapi elnökválasztás előzetes eredményeinek közzétételét követően kezdődtek megmozdulások. A hivatalos adatok szerint Aljakszandr Lukasenka hivatalban lévő államfő 80,08 százalékot, míg legfőbb ellenfele, Szvjatlana Cihanouszkaja 10,9 százalékot szerzett. Cihanouszkaja választási csalásra hivatkozva kijelentette, hogy nem fogadja el a közzétett eredményeket, és saját magát tartja a választás győztesének, majd nem sokkal később hatósági nyomásra elhagyta az országot, és a választási eredmény elfogadására, valamint a tüntetések beszüntetésére szólította fel híveit. A választás óta lezajlott megmozdulások során két ember igazoltan az életét vesztette, több ezer embert őrizetbe vettek a fehérorosz hatóságok.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »