Megszólalt Farkas Flórián: az eltűnt pénzek helyett piramisokról beszélt

Megszólalt Farkas Flórián: az eltűnt pénzek helyett piramisokról beszélt

Farkas Flórián nem szokott sűrűn nyilatkozni a sajtónak: amikor például mi kerestük Szolnokon és Tiszaroffon, akkor a családja rendőrt hívott ránk. Az állami televízióval azonban most kivételt tett a romaügyi miniszterelnöki biztos: szombat reggel interjút adott az M1-nek.

Erről azonban az M1-en nem esett szó. Ahogyan arról sem, hogy hova tűnt az a mintegy 1,6 milliárd forint, amit a Híd a munka világába nevű foglalkoztatási program keretében költöttek el. Nem beszéltek arról sem, hogy a korábban általa vezetett Országos Roma Önkormányzatnál (ORÖ) már számos nyomozás zajlik: egyebek közt hivatali vesztegetés, hűtlen kezelés, közokirat-hamisítás és költségvetési csalás gyanúja miatt is vizsgálódnak a hatóságok. Nem firtatták a diplomabotrányát sem, ahogy börtönéveiről sem érdeklődtek – igaz ezt hiába tették volna, Farkas aktáját ugyanis titkosították.

Mindezek helyett Farkas Flórián az M1-en arról beszélt, hogy a nagyobbik kormánypárttal kötött stratégiai megállapodás egy másfél évtizedes közös munka folytatása, amely erőt és lendületet biztosít a magyarországi cigányságnak. Kifejtette, hogy a megállapodásnak két része van, a politikai részben egy piramisszerű képviseleti modellt vázoltak fel a helyi önkormányzatoktól a parlamenti képviseletig, és biztosítja, hogy a cigányság hallassa a szavát.

Hírdetés

A szakmai részben szerepelnek – folytatta Farkas Flórián – azok a felzárkóztatási programok, amelyek segíthetnek a romák felemelkedésében. Ebben szerepel az is, hogy a kormányzati programot együtt készítik el a Fidesszel és a megvalósításban is szerepet vállal a Lungo Drom. Elmondta azt is, hogy „tömeges cigány-foglalkoztatási elemet kell beemelni a programba, ugyanis ha a cigányokat nem tudjuk tömegesen foglalkoztatni, akkor ez szegénységet fog termelni”.

Beszélt a Lungo Drom helyzetéről is, elárulta, hogy várhatóan rövid időn belül tisztújító kongresszust hívnak össze, hogy „rendet tegyenek a soraik között” és hogy megnézzék ki az, akinek még tudnak adni egy esélyt, és hogy ki az „aki a botránykeltés helyett építkezni szeretne”.

Orbán Viktor miniszterelnök lapunk kérdésére Hódmezővásárhelyen elárulta, hogy „személyes szándéka”, hogy a jövőben Farkas Flóriánnal szeretné folytatni az együttműködést. Arról beszélt, hogy együtt kíván működni a cigányság szervezeteivel, személy szerint pedig mindig azzal, aki a legalkalmasabb. A kormányfő ugyanakkor azzal kerülte meg a kérdést, hogy a személyi döntéseket nem ő egy személyben, hanem a megfelelő testületek hozzák meg a Fideszben.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »