Megszólalt a miniszter, tovább gyűrűzik Gothár Péter zaklatási botránya

Megszólalt a miniszter, tovább gyűrűzik Gothár Péter zaklatási botránya

Ma hallgatja meg a Színház- és Filmművészeti Egyetem etikai bizottsága Gothár Pétert, aki két hete elismerte, hogy szexuálisan zaklatta a Katona József Színház egyik színésznőjét. Palkovics László miniszter azt mondta, ha az egyetemen is tudtak zaklatásról, de eltitkolták, a lemondás a minimum.

Palkovics László az atv.hu kérdésére fejtette ki véleményét az ügyben, amelyről korábban több cikkben az Infostart is beszámolt.

Az információs és technológiai miniszter megerősítette, hogy a tárca is delegál szakértőt a Gothár ügyében folytatott etikai vizsgálathoz, “így a mi kollégánk is jelen lesz a meghallgatáson” – fogalmazott Palkovics László. Hozzátette, ha a Színművészeti Egyetemen is az történt, amit a sajtóban olvastam – bár az ártatlanság vélelme mindenkit megillet -, ha bárki az egyetem vezetéséből tudott valamit, de eltitkolta, akkor az a minimum, hogy lemond.

A miniszter helytelennek és nem elfogadhatónak nevezte, hogy Máté Gábor, a Katona József Színház igazgatója már egy éve tudott arról, hogy a színház egyik rendezője zaklatja az ottani kollégákat, és nem tett semmit az ügyben, Palkovics László úgy fogalmazott

Hírdetés

„ez az ő (Máté Gábor) vezetői felelőssége, és ahogy látom, ez valószínűleg bűncselekmény is. Tehát a probléma alapvetően a színházban keletkezett”.

Ma hallgatja meg a Színház- és Filmművészeti Egyetem etikai bizottsága Gothár Pétert, aki két hete elismerte, hogy szexuálisan zaklatta a Katona József Színház egyik színésznőjét – az egyetemen rektori feladatokat ellátó Upor László levelében erről tájékoztatta Fekete Péter kulturális államtitkárt. A szexuális zaklatást elkövető rendező – az egyetem etikai tanácsának az ajánlását tiszteletben tartva – már felfüggesztette oktatói tevékenységét az egyetemen. Arra a kérdésre, hogy a történtek miatt le kell-e mondani Upor Lászlónak, Palkovics László azt válaszolta:

“ha az történt, amit a sajtóban olvastam, bár az ártatlanság vélelme mindenkit megillet, ha bárki az egyetem vezetéséből tudott valamit, de eltitkolta, akkor ez a minimum”.

De akkor annak további következményei is vannak, ha valóban zaklatás történt az egyetemen, és annak vezetése valóban nem tett semmit, hogy ez ne folytatódjon. De ezt még nem tudjuk – tette hozzá az atv.hu beszámolója szerint Palkovics László.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »