Megszólalt a bizalmas! Lebutított bulvármédia szolgálja ki a hatalom- és pénzéhes Orbán-rendszert

Mikor Simicska Lajos kinevezte a sajtótapasztalat nélküli Schlecht Csabát a Lánchíd Rádió élére csupán azt az utasítást adta neki, hogy a korábbiakkal ellentétben kevesebb elfogultság legyen a frekvencián – ezt az új főszerkesztő maga árulta a Médiapiacnak adott interjújában.

Elismerte azt is, hogy a G-nap előtt Simicska többi sajtótermékekhez hasonlatosan kézi vezérlés zajlott a Lánchíd Rádióban is, a kormányból hetente jártak ki eligazításra. Schlecht szerint a kormánypárti illetékesek:

Minden médiumot a sajtóosztály meghosszabbításának tekintenek, így is kezelik. Miközben azt hiszik, a sajtó mindenható.

Simicska az utasítás kiadásakor indulatosan és tömören fogalmazott, de minden híresztelés ellenére nem adott ki tűzparancsot Orbán családjára. Schlecht elmondta azt is, hogy Orbán és Simicska között tényleg a választások után kezdett elmérgesedni az ellentét. Egyrészt Paks és a magyar–orosz közeledés, másrészt azonban Orbán médiapolitikája miatt. Utóbbi lehetett a fontosabb téma, hiszen az a jobboldali médiabirodalom koronázatlan császárát személyesen is érintette. Schlecht szerint

„Orbán klasszikus szocialista médiavilágra törekszik”

kizárólag kormánypárti vagy teljesen közömbös, a kritikai hangvételt nélkülöző sajtót akar. A kormánypártiak elvárása szerint Simicskának a médiadiktatúra élére kellett volna állni, de ő erre nemet mondott azzal az indokkal, hogy annak idején arra szövetkeztek Viktorral, hogy lebontsanak egy zsarnokságot, és nem arra, hogy egy másikat építsenek.

Schlecht elmondta, hogy ezután kényszerűségből lettek ellenzéki sajtó, hiszen a Fidesz politikusai be sem mennek az adásba, ezért a Jobbik, az LMP és az MSZP számára nyilván több tér keletkezik. A Lánchíd Rádió főszerkesztője reagált a Simicska-Jobbik közeledéssel kapcsolatos híresztelésekkel. Hangsúlyozta, hogy a Fidesznek tesznek jót azok, akik időnként felmelegítik ezt a témát. Schlecht hozzátette, hogy a Jobbiknak akkor tesznek jót, ha pont úgy kezelik, mint a többi pártot, nincs tehát háttéralku. A főszerkesztő azt mondta azonban, hogy

ha 2018-ban Vona lenne a miniszterelnök, az nagyon jót tenne az országnak.

Hírdetés

Hozzátette, hogy nem tett ki Vona-képet a szobája falára. Szerinte Orbán az első miniszterelnöksége alatt remekül kormányzott, de elfelejtette megnyerni a következő választást. 2010-től azonban csak az érdekli, hogy a választásokat megnyerje,

Miközben az emberei eszméletlen tempóban lopnak szét mindent.

Schlecht szerint a kormánypárti média

egyre erőteljesebben nyomul a TV2-stílusú, végtelenül lebutított, primitív bulvárban.

A főszerkesztő ezzel a Volner János-féle bozótos történetre utalt, amit szerinte személyesen az Ibizát megjárt Habony Árpád dobott be.

Schlecht, az üzenetértékű ember

Schlecht Csabát az emlékezetes G-napon ültette a Lánchíd Rádió élére Simicsika Lajos. Médiaszakmai érvekkel a mai napig nem magyarázható az, hogy Simicska választása miért éppen a sajtótapasztalat nélküli Schlechtre esett. Sokak szerint a főszerkesztő kinevezése éppen ezért inkább egy erős üzenet lehet, ami célba is ért. A jól értesült pesti szóbeszéd azt tartja, hogy kormányzati berkekben több fontos embert is megizzasztott a meglepő átalakítás, hiszen a kellemetlenül régi ismerős a korai Fidesz legősibb titkait kiválóan ismeri. Schlecht a jelenlegi miniszterelnökkel; Orbán Viktorral még a rendszerváltás előtt – 1986 és ’87 között – Simicskával pedig ’89-ben találkozott először. Schlecht neve később, a kilencvenes évekbeli Kaya Ibrahimhoz és Josip Tothoz köthető cégeladások kapcsán lett közismert. A miniszterelnök apja akkoriban úgy beszélt Schlechtről, mint a fia közeli barátjáról. A „közeli barát” Médiapiac újságírói kérdésre azonban azt mondta, hogy a régi ügyeket hagyjuk, azokról nem beszél, arra sem felelt, hogy tényleg kétes ügyek alapozták -e meg a Fidesz gazdasági térnyerését.

Schlecht a médiapiacot is elemezte. Elmondta, hogy állami hirdetések nélkül nehéz, de nem lehetetlen. A Metropolt kényszerűségből kellett megszüntetni. A Class FM-re szerinte amúgy sem kaptak volna frekvenciaengedélyt. Hozzátette, hogy a közpénz nélkülözésnél is rosszabb, hogy a piaci hirdetőket is igyekeznek elijeszteni az ellenzéki médiától. De, volt olyan gyógyszeripari cég ami nemet mondott a kormánypárti szándéknak, az igazgató azt mondta nekik, hogy

terroristákkal nem tárgyal.

A bizalmas szerint a most kiépülő kormánypárti média piaci körülmények között elvadna, mint friss hó a napon. Elárulta azt is, hogy ha Simicska azt mondta, hogy nem akarja az Index.hu hírportált Habony kezére engedni, akkor biztosan tesz is majd az ellen, a jogász végzettségű milliárdos nem szokott blöffölni.
 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »