Megszökött a "Dezertőr", nem mindennapi hajsza indult

Megszökött a "Dezertőr", nem mindennapi hajsza indult

A Rio Garcia Dezertőr Ferdinánd névre hallgató Angus bikát egy erdei tisztáson sikerült végül utolérniük üldözőinek, miután megszökött egy állattenyésztési kiállításról.

Több epizódos, izgalmas szappanoperát kerekített a helyi sajtó a Rio Garcia Dezertőr Ferdinánd néven törzskönyvezett ifjú tenyészbika kalandjaiból. A 650 kilós jószág csütörtökön feltehetően lámpaláz miatt még a program kezdete előtt megszökött a kaposvári állattenyésztési kiállításról – írja a hirado.hu.

A jószág tulajdonosa, Mihalecz András így nyilatkozott az eseményekről:

„Idegen volt számára a rendezvényt előkészítő munkálatok miatt zajos környezet, könnyen átugrotta a viszonylag alacsony karámot, kiszaladt a főútra, és másfél kilométeres futás után talált egy rést a természetre, és bevetette magát az erdőbe.”

Az állattenyésztő szerint azért kapott ilyen fokozott médiafigyelmet ez a történet, mert sajtónyilvános rendezvényről „lépett le” az ifjú Angus fajta marha, amelynek a katasztrófavédelem munkatársai mellett a rendőrség is a nyomába eredt, sőt drónnal is pásztázták a terepet annak érdekében, hogy mielőbb megtalálják a vadonba menekülő háziállatot.

Hírdetés

https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=476&href=https://www.facebook.com/andras.mihalecz.98/videos/877446201028333/&show_text=false&width=267&t=0

Az állattenyésztő visszaemlékezett rá, hogy gyermekkorában még szokás volt szabadon engedni a legelő állatokat, manapság viszont a gazdák nem szokták nagy dobra verni, ha egy állatuk elcsatangol, mert tartanak tőle, hogy valaki kilövi és feldolgozza.

A szőkésben lévő bika kalandjai hétfőn megnyugtató módon értek véget. Megpillantotta Ferdinándot az erdei tisztás mentén egy kutyáját sétáltató ember, aki azonnal értesítette a rendőrséget. „A helyszínre siettem, és segítséget kértem attól, akinek van engedélye arra, hogy kábítólövedékkel elaltassa a jószágot” – mesélte a tenyésztő.

Ferdinándot csak három lövedékkel tudták leteríteni, ám mire megérkezett a szállító már magához tért az állat, és saját lábán ment fel a járműre.

Mihalecz András megjegyezte, különösen igaz az állatra a mondás, hogy „nevében a végzete”, hiszen a tenyészbikát Rio Garcia Dezertőr Ferdinánd néven törzskönyvezték. A különleges dezertőr bika soha nem lesz levágva, egész életében boldogan legelészhet és hajkurászhatja a teheneket – tette hozzá.

https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=476&href=https://www.facebook.com/andras.mihalecz.98/videos/6887318138060138/&show_text=false&width=267&t=0


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »