Megszavazta a parlament az ukrán miniszterelnök menesztését

Megszavazta a parlament az ukrán miniszterelnök menesztését

Jóváhagyta szerdán a parlament Olekszij Honcsaruk ukrán miniszterelnök távozását posztjáról.

A határozatot 353 képviselő támogatta a 450 fős törvényhozásban, ellenszavazat nem volt, 49-en tartózkodtak, 9-en pedig nem szavaztak. A határozathozatalkor 441 képviselő tartózkodott az ülésteremben.Olekszij Honcsaruk leváltását az tette lehetővé, hogy maga nyújtotta be lemondását, az ukrán alkotmány értelmében ugyanis kinevezése után egy évig még nem meneszthette volna őt a törvényhozás. Honcsaruk tavaly augusztus 29-e óta töltötte be a kormányfői tisztet.

A miniszterelnök menesztésével együtt távozik az egész kormány, emiatt több miniszteri poszton váltás lesz.

Hírdetés

Zelenszkij szerdán a parlament előtt mondott beszédében Honcsaruk kormányát az eddigi legjobbnak nevezte, hozzátéve, hogy ez azonban nem a mostani kabinet erénye, hanem a korábbi kormányok szégyene. Kiemelte, hogy a mostani az első olyan kabinet volt, amelyben nem volt jelen magas tisztségviselői szinten a korrupció. Megjegyezte, hogy pusztán „nem lopni sem nagy teljesítmény”.

Hangsúlyozta, hogy ez a kabinet az „új arcok, új emberek kormánya” volt, amelyik tudta, mit kell tennie, a teljesítményével szemben viszont az elnök elégedetlenségét fejezte ki.

– fogalmazott az államfő.

Miután a parlament szavazott Honcsaruk menesztéséről, a képviselők áttértek az új miniszterelnök és az új kormány kinevezésének tárgyalására. Zelenszkij javasolta a parlamentnek, hogy támogassa Denisz Smihal eddigi miniszterelnök-helyettes kormányfővé történő kinevezését.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »