Megsorozták a balatoni vízirendőröket

Megsorozták a balatoni vízirendőröket

Szombaton összesen 11 embert segítettek partra a Balaton viharos vizéről.

Szorgos napjuk volt szombaton a balatoni vízirendőröknek: négy esetben összesen 11 személynek segítettek partra jutni – írta police.hu. A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság munkatársai 2020. május 30-án az északi parton egy-egy az erős szél miatti hullámzással elsodródott horgásznak és vitorlásnak segítettek. A déli parton pedig két homokpadra futott vitorlásról mentették ki az embereket. A közlemény szerint a mentés idején I. fokú viharjelzés volt érvényben.

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság felhívja a figyelmet arra, hogy a vízen, vagy a vízben különösen fontos betartani a viharjelzési szabályokat, figyelni egymásra, társainkra, gyermekeinkre, hiszen egy veszélyhelyzet nagyon gyorsan kialakulhat – hangsúlyozta a police.hu.

Hírdetés

Elsőfokú viharjelzés esetén a viharjelző percenként 45-öt villan, ebben az esetben úszni, illetve csónakkal és más vízi sporteszközzel csak a parttól számított 500 méteren belül szabad tartózkodni. Másodfokú viharjelzés esetén a viharjelző berendezés percenként 90-szer villan fel, ilyenkor fürödni tilos, valamint szintén nem szabad csónakkal és más vízi sporteszközzel közlekedni (a vitorláshajók kivételével).

A viharjelzés figyelembe vételével, jó helyzetértékeléssel és az alapvető biztonsági intézkedések betartásával legtöbbször megelőzhetők a veszélyhelyzetek.

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság felhívja a figyelmet, hogy amennyiben a Balaton vízfelületén bajba kerülnek vagy bajba jutott személyt, személyeket észlelnek, tegyenek bejelentést az ingyenesen hívható 1817-es segélyhívó telefonszámon!


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »