Megsemmisült Panther Ausführung G harckocsi valahol Németországban egy lezárt híd mellett (1945)

1944 márciusától indult az Ausf. G gyártása, amely főként a készülő Jagdpanther páncélvadász gyártása miatt került kifejlesztésre. Ezt a változatot gyártották a legnagyobb számban.

A homlokpáncélról eltűnt a harckocsivezető kilátónyílása (csökkentve ezzel a páncéllemez gyengítését), helyette a vezető fölé egy körbeforgatható periszkópot szereltek, továbbá vastagságát 60 mm-ről 80 mm-re növelték.

Hírdetés

A háború alatt több Németországgal szövetséges állam is érdeklődött a Panther iránt: a harckocsi licencét Magyarország is meg akarta venni, de a németek a licencért 200 millió márka árat kértek. A 200 db-os magyar gyártás minden egyes harckocsiját 1 000 000 birodalmi márka terhelte volna csak licencköltség címén, ez pedig sokkal több volt, mint a jármű valós ára, így érthetően a magyar fél elállt a vételi jogtól. A későbbiekben, 1944 őszén a Magyar Királyi Hadsereg kötelékébe a magyarok harctéri érdemei nyomán több tucat Párduc harckocsit is kiutalt a Wehrmacht.

1943-ban Svédország megvett egy Ausf. A- t. Ugyanezen év februárjában intenzív német-olasz megbeszélések folytak egy olasz Fiat-gyár Panther-gyártásra való felkészüléséről. A MAN már el is készítette a gyártáshoz szükséges gépsort, de az olasz kapituláció megakadályozta a terv megvalósulását.

Japán is megrendelt egy Panther-t és egy Tiger H1-et, azonban ezeket soha nem küldték el a Távol-keleti országba.


Forrás:harcunk.info
Tovább a cikkre »