„Megsemmisítő csapást mértek Iohannisra”

Az elnök hatalmát csorbító alkotmányjogi fordulatként értékelték a román lapok, hogy az alkotmánybíróság a korrupcióellenes főügyész leváltására kötelezte Klaus Iohannis államfőt.

A szociálliberális kormányhoz közel álló Jurnalul National című lap az Auf Wiedersehent mondott az alkotmánybíróság Kövesinek című írásában úgy értékeli: a taláros testület egyértelművé tette, hogy az elnök csak képviseli az államot egy ügyészségi vezető leváltásánál, de magát a döntést valójában az igazságügyi miniszter hozza meg. A lap szerint az alkotmánybíróság megsemmisítő csapást mért ezzel Iohannisra. A szociálliberális kormánykoalíció által visszaélésekkel vádolt DNA vezetőjének leváltását Tudorel Toader igazságügyi miniszter kezdeményezte februárban. Az alkotmánybíróság megállapította: Iohannis alkotmányos konfliktust idézett elő, amikor megtagadta a főügyész elmozdítását.

 

Hírdetés

A liberális Adevarul több véleménycikke is foglalkozik a témával, ezek egyike címében úgy értékeli: Az alkotmánybíróság politikai felügyelet alá helyezte az ügyészeket. A cikkíró szerint ezáltal az alkotmánybíróság is intézményes konfliktusba került a társadalom egészével, a demokrácia helyreállítására pedig az egyetlen megoldás, ha népszavazással döntenek a kérdésben. A cikkíró szerint a taláros testület abban nyújtott segédkezet a kormányon lévő politikusoknak, hogy zavartalanul lophassanak tovább, ne zaklassa őket többé a független igazságszolgáltatás.

 

Egy a kormánnyal szemben kritikus publicista a Digi 24 hírtelevízióban úgy vélekedett: a korrupcióellenes harc folytatását zászlajára tűző Iohannis ugyanolyan szorult helyzetbe került, mint Mihály király 1945-ben, amikor nem tudott másként szembeszegülni a hatályos törvényeket felrúgó kommunista hatalommal, mint az úgynevezett királyi sztrájkkal, vagyis a jogszabályok kihirdetésének megtagadásával. Ha Iohannis is azt az utat választja, hogy szembeszegül az alkotmánybíróság döntésével, rá is a tisztségéből való felfüggesztés vár, ahogyan annak idején Mihály királyt is eltávolították az ország éléről.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »