Megsemmisítették a Schadl György páncélszekrényében talált kompromittáló felvételeket

Megsemmisítették a Schadl György páncélszekrényében talált kompromittáló felvételeket

Az ügyészség azt állapította meg, hogy nincs közük a Schadl-Völner-ügyhöz azoknak a felvételeknek, amelyeket a végrehajtói kar elnökénél tartott házkutatáskor találtak még 2021 novemberében, ezért megsemmisítették azokat – tudta meg az rtl.hu. A jegyzőkönyvek szerint akkor két fényképet, illetve egy lapon számítógépes üzenetváltásokat találtak, valamint két DVD-t, a fotókon pedig három meztelen ember volt látható, akik közül ketten szexuális aktust folytattak.

A Schadl-Völner-ügyként ismertté vált korrupciós botrány egyik érdekes mellékszála volt, hogy amikor a rendőrök házkutatást tartottak a végrehajtói kar elnökénél, akkor kompromittáló felvételeket találtak a páncélszekrényben. A hivatalos leírás szerint:

Egy férfi egy nővel szexuális aktust folytat egy ágyon, egy tükrös-tolóajtós szekrény mellett. Ezt az aktust egy másik személy fényképezi, ő is látszik a felvételen. Mindannyian meztelenek.

A fényképek mellett kinyomtatott üzenetek és két DVD is volt a páncélszekrényben, utóbbiakra egy közszereplő vezetéknevét írták. Az ügyészség akkor úgy fogalmazott,

a lefoglalt boríték egy közéleti személyre nézve kompromittáló adatokat és feltehetően kompromittáló videófelvételt is tartalmaz.

Schadl a rendőröknek azt hazudta, nem tudja, mi van a DVD-ken, ahogyan azt sem, hogyan kerültek azok a páncélszekrénybe.

Hírdetés

A házkutatáskor számtalan bűnjelt lefoglaltak (például jegyzeteket, pénzt, műszaki eszközöket, adathordozókat), az ügy előrehaladtával ezek egy részét – amelyek az ügy szempontjából nem relevánsak – visszaadták. Egy esetben azonban más döntés született.

A nyomozati iratok alapján ugyanis az ügyészség végül nem tartotta indokoltnak, hogy kivizsgálja, történt-e valamilyen bűncselekmény a felvételekkel kapcsolatban, pedig az ügyészség korábban akkor is megemlítette ezeket a DVD-ket, amikor a letartóztatást kezdeményezte.

A felvételekről a következőket írta az ügyészség május 19-én:

A lefoglalt bűnjelekről megállapításra került, hogy azok az eljáráshoz nem kapcsolódnak, az eljárásban vizsgált bűncselekmények tekintetében bizonyító erővel nem bírnak, tárgyi bizonyító eszköznek nem minősülnek. Mindezek alapján, mivel a lefoglalásra az eljárás érdekében már nincsen szükség, ezért azok lefoglalását megszüntetem.

Az ügyészség indoklásában felidézte, hogy Schadl György "nem tudta", hogyan került a páncélszekrénybe a felvétel. "Tekintettel arra, hogy az eljárás során arra más sem jelentett be igényt, ezért – mivel azok értéktelenek – a lefoglalt tárgyak megsemmisítéséről kellett rendelkeznem" – tették hozzá.

A megsemmisítésről külön jegyzőkönyv készült, ennek alapján a bűnjeleket és az egyetlen másolatukat is megsemmisítették: a fényképeket iratmegsemmisítővel, a DVD-ket "fizikai alaktalanítással".


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »