Mégsem rajzol vonzó kamaszlányt a Marvel

Mégsem rajzol vonzó kamaszlányt a Marvel

Meghátrált a Marvel, és visszavont egy készülő képregényborítót, amin egy 15 éves lány szerepelt volna. A vád szerint a vágy tárgyaként ábrázolták a tinédzsert, aki egyébként az új Vasember.

Visszavonta a Marvel azt a készülő képregényborítót, amin a vádak szerint szexuálisan vonzóként ábrázoltak egy 15 éves kamaszlányt, az új Vasembert – számolt be róla a The Guardian. A borítón a fiatal tudószseni, Riri Williams látható Vasember öltözékében, ami egyesek szerint túl kihívóra sikeredett: a kamaszlányhoz gyakorlatilag egy felnőtt nő testét társították. (Itt látható a Vasember-öltözék nélkül ábrázolt Williams is.) „Mintha csak úgy döntöttek volna, hogy egy tinédzserlány arca megfelelő lesz, de azért társítsuk csak ehhez az archoz egy felnőtt testét. Hiszen nem lesz valódi női szuperhős mindaddig, amíg nem tudod elképzelni, hogy szexelj vele” – állapította meg Teresa Jusino a The Mary Sue képregényportálon. A szerző egyben felszólította a Marvelt: fejezze be a Riri Williamshez hasonló fiatal női karakterek szexualizálását.

Csak kamaszosan pimasz lett volna?

Hírdetés

A Jusinóéhoz hasonló kritikák pedig ezúttal hatottak: a Marvel visszavonta a borítót, ami egyébként J. Scott Campbell munkája, és a Midtown Comics számára készült. Egyúttal új képeket tettek közzé Stefano Casellitől: ezek már egész másként ábrázolják Riri Williamst.

Campbell a visszavonásról szóló döntést szerencsétlennek nevezte, és úgy vélte: ő csupán egy kamaszosan pimasz karaktert ábrázolt, a szexualizálás nem volt cél. A sorozat írója, Brian Michael Bendis viszont elégedettségének adott hangot, hogy visszavonták a borítót. Bendis egyébként még júliusban jelentette be: Tony Stark utódja egy fekete kamaszlány, a tudóspalánta Riri Williams lesz.

Kiverték a biztosítékot a halálos Loliták

Hasonló botrány volt már nálunk is: a Magyar Narancs Online a filmtörténet „tíz halálos Lolitájáról” közölt összeállítást, ami több olvasónak nem tetszett, és online petíciót indítottak. Az ezt közzétevő Szigeti Vera egyenesen pedofíliáról beszélt, gender-szakértő bevonását követelte, és a nemek közti egyenlőségről szóló képzésre küldte volna a szerzőket. Válaszul a Magyar Narancs ügyvédje a petíció eltávolítására szólított fel.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »