Mégsem lesz külügyminiszter Martin Schulz

Mégsem lesz külügyminiszter Martin Schulz

Korábbi bejelentésével ellentétben mégsem tart igényt a külügyminisztérium vezetésére Martin Schulz. A Német Szociáldemokrata Párt (SPD) elnöke ezt közleményben tudatta pénteken – írta az MTI.

Kiemelte, hogy a személye körüli viták veszélybe sodorhatják a koalíciós szerződésről tartandó pártszavazás sikerét, ezért letesz arról a szándékáról, hogy részt vegyen a következő szövetségi kormány munkájában. Hozzátette, hogy pártja érdekeit személyes ambíciói fölé helyezi.

Hírdetés

A politikus szerdán, a koalíciós tárgyalások után jelentette be, hogy lemond pártelnöki tisztségéről, és ha a tagság többsége megszavazza a koalíciós szerződést, átveszi a külügyminisztériumot az SPD előző vezetőjétől, Sigmar Gabrieltől.

Elhatározása felháborodást váltott ki, a bírálatok szerint Martin Schulz veszélybe sodorja a pártszavazás sikerét azzal, hogy a koalíciós szerződés tartalmáról személyi ügyekre tereli a figyelmet, és kiszorítja a kormányból Sigmar Gabrielt, a legnépszerűbb szociáldemokrata politikust.

http://mno.hu/

Az ARD német közszolgálati televízió híradójának honlapja szerint Martin Schulz ultimátumot kapott a jelenlegi, szintén szociáldemokrata külügyminisztertől, Sigmar Gabrieltől, valamint utóbbi pártfogóitól. Ennek értelmében veszélybe kerülhetett volna a párt részéről a nagykoalícióra adott igenszavazatok többsége, ha Schulz nem enged. Gabriel csütörtökön a nyilvánosság előtt Schulz szemére vetette, hogy bár neki ígérte a koalíciós tárgyalások előtt a külügyi tárcát, ám a szavát megszegte.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »