Mégsem legenda az elmúlt 10 ezer év egyik legnagyobb árvize

Mégsem legenda az elmúlt 10 ezer év egyik legnagyobb árvize

Az elmúlt tízezer év egyik leghatalmasabb árvízének geológiai bizonyítékait találták meg Kínában kutatók. Az árvíz idejének pontos meghatározásához a kutatók radiokarbonos kormeghatározásnak vetették alá az árvizet kiváltó földrengésben meghalt gyerekek csontmaradványait.

A Science tudományos folyóiratban közölt tanulmány szerzői úgy vélik, hogy a hagyományok szerinti első kínai uralkodóház, a Hszia-dinasztia megalapításával összefüggő nagy árvíz legendájának valós alapjára bukkantak. Korábban nem volt tudományos bizonyítéka annak, hogy a gigászi vízözön valóban lezajlott. A legenda szerint a Hszia-dinasztia első királya és alapítója Jü volt, aki a Sárga-folyó megzabolázásával nyerte el a törzsek vezéreinek bizalmát, akik a szövetség élére választották. Uralkodása alatt felbomlott a kínai ősközösség és helyét átvette a magántulajdonon alapuló, rabszolgatartó társadalom.

Hírdetés

A kutatást vezető Csinglung Vu, a Nancsingi Egyetem munkatársa szerint mostanáig azonban egyetlen tudományos bizonyítékot sem találtak a történet alátámasztására, amiből sokan azt a következtetést vonták le, hogy a Hszia-dinasztia legendáját csupán a későbbi történészek találták ki a trónutódlás jogosságának igazolása végett. A szakemberek mostani elmélete szerint nagyjából négyezer évvel ezelőtt egy földrengés okozta földcsuszamlás elzárta a Sárga-folyó útját a Tibeti-fennsík pereménél, ahol aztán 6-9 hónapig duzzadt a feltartóztatott vízrengeteg, mígnem túlcsordult a természetes gáton. „A gát átszakadásakor nagyjából 11-16 köbkilométernyi víz zúdult ki nagyon rövid idő alatt és hatalmas árvizet okozott” – magyarázta a szakember, aki a hajdani földcsuszamlás nyomait és a kialakult tó üledékmintáit elemezve vázolta fel a forgatókönyvet.

A kutatók szerint 300-500 ezer köbméternyi víz vonulhatott le másodpercenként a folyón és a pusztítás akár a kétezer kilométerrel lejjebb fekvő területeket is elérhette. A szakemberek szerint az elmúlt tízezer évben ez volt az egyik legnagyobb árvíz a bolygón. Az árvíz idejének pontos meghatározásához a kutatók radiokarbonos kormeghatározásnak vetették alá az árvizet kiváltó földrengésben meghalt gyerekek csontmaradványait, amelyeket egy közelben fekvő őskori településen tártak fel. A szakemberek szerint először találtak bizonyítékokat olyan árvízre, amely idejét és méretét tekintve is megfelel a legendás nagy árvíz jellemzőinek. Mint hozzátették, amennyiben a nagy árvíz tényleg megtörtént, akkor az is lehet, hogy a Hszia-dinasztia is létezett, hiszen a kettő szorosan összefügg.


Forrás:mult-kor.hu
Tovább a cikkre »